90-vuotias Gnistan palaa juurilleen

Uudistunut Gnistan aloittaa 90-vuotisjuhlakautensa tavoitteenaan olla Kakkosen lohkonsa paras stadilainen joukkue ja tarjota näytönpaikkoja uusille vastuunkantajille.

Kauden 2013 jälkeinen talvi aiheutti Gnistanin edustusjoukkueen toiminnassa enemmän muutoksia kuin moni Fair Pay Areenan lehtereillä osasi odottaa. Muutoksista kuitenkin selvittiin läpi kunnialla ja joukkue on valmis 28.4. alkavaan Kakkosen sarjakauteen. Yhtä taistelevana ja oulunkyläläisenä kuin aina ennenkin.
MUUTOSTEN TALVI
Talvikaudella tapahtui suuria muutoksia 90-vuotiaan seuran toiminnassa. Kaksi vuotta sitten seuran muusta toiminnasta eriytetty edustusjoukkue siirtyi kenttäyhtiöltä takaisin IF Gnistan ry:n alle. Samalla vahva taustahahmo Asko Murto vetäytyi kokonaan kenttäyhtiön ja edustusjoukkueen toiminnasta. Uutena taustatoimijana nousi esiin Gnistanissa yli vuosikymmenen pelannut ja 8-paitaa kantanut Antti ”Kyttä” Uusitalo, joka otti hoitaakseen managerin tehtävät.
Siirtyminen takaisin emoseuran alle vaikuttaa ennen kaikkea edustusjoukkueen taloudellisiin toimintaedellytyksiin. Viimeisen kahden kauden aikana kenttäyhtiö on mahdollistanut edustusjoukkueen pyörittämisen sarjan suurimmalla budjetilla, mutta tälle kaudelle taloudellisia panostuksia on jouduttu pienentämään merkittävästi.
Vaikka raha vaikuttaa suoraan toimintamahdollisuuksiin, manageri Uusitalo näkee siirtymisessä takaisin emoseuran siipien alle myös paljon hyvää:
“Kun edustusjoukkue pari vuotta sitten siirrettiin pois muusta seurasta, edarin toiminta hieman menetti merkitystään seurayhteisössä. Nyt olemme taas tiiviisti yhdessä ja tavoitteena on rakentaa jatkossa yhtenäisempi Gnistan aina juniorijoukkueista edustukseen. Haluamme luoda vahvan perustan, jonka päälle on mahdollista tehdä pidemmän aikavälin suunnitelmia.”
“Mutta niiden aika on myöhemmin. Nyt keskitymme täysillä vain ja ainoastaan alkavaan kauteen”, Uusitalo linjaa.
ISOJA SAAPPAITA TARJOLLA
Taustojen lisäksi isoja muutoksia tapahtui myös niin kentällä kuin sen laidalla.
Penkin päähän uudeksi valmentajaksi tuli Ray Saarelainen. Saarelaisella on yli 20 vuoden valmennuskokemus pääkaupunkiseudun joukkueissa. Aiemmin urallaan ”Reide” on valmentanut muun muassa HJK:n, FC Espoon, AC Allianssin ja PK-35:n organisaatioissa. Kokemusta miesten Kakkosesta Saarelaiselta löytyy Käpylän Pallon ja POHU:n peräsimestä. Ray valmensi viimeksi juuri POHU:a kaudella 2013. Gnistanin apuvalmentajana ja Saarelaisen tukena toimii viimevuotiseen tapaan Mika ”Billy” Kokko, joka vastaa myös joukkueen maalivahtivalmennuksesta.
Valmennuksen lisäksi muutoksia tapahtui myös pelaajistossa. Suuri määrä osaamista ja kokemusta lähti mm. Pauli Kuusijärven, Tuomas Mustosen ja Toni Takamäen mukana Ykköseen.
Kokeneiden pelaajien lähdön myötä FPA:lla on tarjolla suuria saappaita uusille vastuunkantajille.
Hyökkäyksessä Mustosen jättämää aukkoa paikkaa Teemu Pastila, jolta odotetaan kesän aikana paljon maaleja. Keskikenttää on puolestaan pyritty vahvistamaan kokeneemmalla kalustolla, kun joukkueeseen ovat liittyneet liigakentilläkin esiintynyt Nicolas Kivistö, Ykkösessä PK-35:ttä ja HIFK:ta aikaisemmin edustanut Valte Vuorela sekä vuoden tauon jälkeen keltapaitoihin paluun tekevä Janne Arolinna. Jo viime kaudella Gnistania edustaneelta Antton Koskiselta puolestaan odotetaan hyppyä yhä suurempiin saappaisiin pelintekijän roolissa.
Omista kasvateista läpimurtoa Kakkosen tasolla odotetaan toppari Richard Tiberiltä ja hyökkääjä Eero Forsenilta. Lisäksi erittäin mielenkiintoinen uusi tuttavuus on brasilialainen Jean (Jean Pedro Costa de Lima), joka on jo talven aikana osoittanut olevansa erinomainen hyökkäyspään vahvistus joukkueelle.
Valmentaja Ray Saarelainen on saanut joukkueensa kokoon vasta kauden alla, mutta tietää silti millaisia pelimiehiä kentällä on:
”Vaikka tämä kuulostaa kliseeltä, kauden 2014 Gnistan on sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Saimme lähteneiden pelaajien tilalle kokeneita ja luotettavia Kakkosen tason pelureita ja lisäksi muutamalla pelaajalla on oiva tilaisuus läpimurtoon tulevana kesänä. Esimerkiksi Forsen on jo näyttänyt lupaavia otteita harjoituskaudella iskemällä paljon maaleja. Toivottavasti samanlaisia otteita nähdään sarjakaudellakin. Jean on lahjakkuus, jolta odotamme paljon. Hänen sopeutumisensa eurooppalaiseen pelitapaan, kieleen ja kulttuurin on vielä käynnissä, mutta hänestä tulee varmasti olemaan paljon iloa oulunkyläläiselle yleisölle kauden aikana.”
”Joukkueessa on nyt kaksikymmentä sopimuspelaajaa. Muutama täsmävahvistus tullaan vielä kauden alkupuolella tekemään. Niistä lisää mahdollisesti jo kauden avauspelissä”, manageri Uusitalo kommentoi pelaajatilannetta.
”LOHKON PARAS STADILAINEN JOUKKUE”
Gnistan pelaa kauden 2014 Kakkosen Eteläisessä lohkossa. Ennakkospekulaatioissa lohkoa pidetään ehdottomasti kovimpana neljästä Kakkosen lohkosta. Gnistanille ei siis ole luvassa missään nimessä helppoa kautta.
Lohkon ennakkosuosikkeihin lukeutuvat ainakin viime kaudesta vahvistuneet GrIFK ja KäPa. Granin joukkue on saanut riveihinsä monta kokenutta paluumuuttajaa. Käpylässä puolestaan nähdään sekoitus kokeneita divarijyriä ja lahjakkaita nuorten maajoukkuepelaajia. Ennakkokaavailuissa myös Karjaan BK-46 ja Tammisaaresta tuleva EIF lukeutuvat jälleen ennakkosuosikkeihin.
Kovasta lohkosta huolimatta Gnistanilla on selkeät tavoitteet kaudelle. Seuran minimitavoitteena on säilyminen ja sitä kautta vahvemman tulevaisuuden rakentaminen.
Kapteeni Joonas Kauti kertoo joukkueen sisäisistä tavoitteista:
”Jätkien kanssa ollaan asetettu tavoitteeksi olla kauden päätteeksi lohkon paras stadilainen joukkue. Tavoite on kova, mutta mielestämme realistinen.
Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitsemme tietenkin tukea, joten toivonkin että jokainen Gnistan-mielinen ja oulunkyläläinen, vanha tuttu tai uusi katsoja, saapuu mahdollisimman usein peleihin paikalle kannustamaan joukkuetta ja nauttimaan hyvästä tapahtumasta.”
Tervetuloa seuraamaan maailman parasta ogelilaista futista!
Gnistanin otteluohjelma 2014
Gnistanin joukkue 2014

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.