Foodchefin kausiennakko: Naisten edustusjoukkue valmiina sarjakauteen

Vahvistunut Gnistanin naisten edustusjoukkue avaa kautensa perjantaina kotiottelulla HIFK:ta vastaan.

Gnistan selvitti tiensä naisten valtakunnalliseen kakkosdivariin sijoittumalla viime kaudella Kolmosen etelälohkon toiselle tilalle. Hienon kauden pelannut Kipinä vei suurimman osan peleistään selvin lukemin hallittuaan otteluita selkeästi, mutta muutamat yksittäiset vierastappiot koituivat lopulta kohtaloksi ja PK-35/2 pääsi kiilaamaan edelle. Nousujuhlien aika oli jo kolmanneksi viimeisen ottelun jälkeen, kun Gnistan voitti kotonaan EIF:n tyylipuhtaasti 3-0.

Kakkosen kovaan haasteeseen Gnistan lähtee talvella päävalmentajaksi siirtyneen Nikos Kalaitzisin johdolla. Valmistautuminen kauteen alkoi jo marraskuussa pidettyjen avoimien harjoitusten myötä. Joukkue oli käytännössä valmis jo tammikuun alussa, jolloin valmistautuminen pääsi alkamaan toden teolla. Alkuvuodesta on pelattu useita valmistavia harjoitusotteluita, joissa joukkue on päässyt hiomaan yhteisiä kuvioita ja ennen kaikkea tutustumaan toisiinsa pelikentällä. Harjoitusotteluissa kokoonpano on elänyt aika lailla, joten tuloksetkin ovat olleet melko vaihtelevia. Kauden kenraali pelattiin kuluvan viikon maanantaina, jolloin Gnistan kaatoi naisten Suomen Cupissa ToTen 3-0. Esitys oli todella lupauksia herättävä, joten päävalmentaja Kalaitzis on syystäkin innoissaan kauden alla.

-Tunnelma joukkueessa on todella hyvä. Meille tuli monta uutta kasvoa sisään joukkueeseen, joten otti jonkin aikaa tutustua toisiimme. Meillä on joukkue täynnä mahtavia persoonia ja olemme todella iloisia ja innoissamme tulevasta kaudesta.

-Harjoitusottelut ovat olleet todella hyödyllisiä ja peliesityksemme ovat kehittyneet pienin askelin peli peliltä. Pelasimme kovia vastustajia vastaan ylemmiltä sarjatasoilta tarkoituksena kokeilla asioita ja testata rajojamme kilpailullisemmassa ympäristössä.

Gnistan on vahvistunut talven aikana Kansallisen tason kokemuksella useiden satojen otteluiden edestä, kun kunnioitettavan uran pääsarjatasolla tehneet Anna ”Haba” Vlasoff ja Roosa Bröijer liittyivät keltasinisiin.

Heidän lisäkseen joukkuetta on pyritty vahvistamaan Ykkösen ja Kakkosen tason kokemuksella, jotta Gnistan olisi mahdollisimman kilpailukykyinen ensi kaudella. Kokemusta valtakunnallisilta sarjatasoilta joukkueeseen tuovat Vilma Mahlio, Hanna Hirvensalo, Lisa Ilen sekä Moona Talka, joka on pelannut useita kymmeniä otteluita myös pääsarjatasolla. Joukkueeseen on nostettu myös useita nuoria pelaajia, jotka kärkkyvät paikkaa joukkueessa.

-Saimme joukkueeseemme muutamia entisiä liigapelaajia niiden joukkoon, jotka olivat joukkueessa jo entuudestaan. Kaikki heistä ovat loistavia pelaajia, todella kokeneita ja he auttavat seuraa kehittymään monin tavoin. Meillä on lisäksi nuorempia pelaajia, jotka ovat innokkaita ja sulautuvat todella hyvin yhteen kokeneempien kanssa, sanoo Kalaitzis.

Näiden kokeneempien pelaajien joukkoon kuuluu hyökkääjä Vera Saastamoinen, joka edusti Gnistania jo viime kaudella. Saastamoinen tykitti Kolmosessa peräti 31 maalia vieden nimiinsä Kolmosen etelälohkon maalikuningattaruuden. Nyt hyökkääjä odottaa innolla uutta haastetta ylemmällä sarjatasolla.

-Mielenkiintoisin fiiliksin lähdetään sarjaan! Mukavaa päästä pelaamaan uusia jengejä vastaan ja päästä testaamaan meidän taso korkeammalla sarjatasolla.

Kakkosessa Gnistan pelaa valtakunnallisessa B-lohkossa, jossa 10 joukkuetta pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Lohkon runko muodostuu pääasiassa eteläisen Suomen joukkueista, mutta edellisistä vuosista poiketen edessä on reissut Kuopioon, Lappeenrantaan ja Joensuuhun. Kipinä on kovan haasteen edessä, sillä ainoastaan lohkon ykköseksi sijoittunut pääsee jatkokarsintaan taistelemaan noususta kahden muun lohkon ykkösiä vastaan.

Kalaitzis ei vielä halua ajatella syksyn sijoituksia tai mahdollisia karsintoja. Hän korostaa, että peli kerrallaan on edettävä.

-Kakkosesta nouseminen on todella vaikeaa tällä kaudella. Ei riitä, että voitat lohkon vaan joudut pelaamaan vielä 2-3 tiukkaa karsintaottelua siihen päälle, joten on erittäin tärkeää pitää suoritustaso mahdollisimman hyvänä koko ajan ja välttyä avainpelaajien loukkaantumisilta. Me emme kuitenkaan halua katsoa niin kauas eteenpäin. Me olemme joukkueen kesken asettaneet todella korkeat odotukset ja tavoitteet, mutta etenemme peli kerrallaan, askel askeleelta varmistuaksemme siitä, että seura on valmis kaikilta osin. Tavoitteenamme on nostaa pelaajia nuorisojoukkueistamme edustukseen, mitä tapahtui paljon jo harjoitusotteluissa ja Suomen Cupin pelissä.

Kokenut Saastamoinen ei myöskään säiky Kakkosen kovaa vaatimustasoa, vaan uskoo joukkueeseensa. Päävalmentajan tavoin hänkin korostaa ”peli kerrallaan”-ajatusta.

-Uskon että meillä on paljon potentiaalia. Lähdetään jokainen peli voittamaan ja katsotaan mihin se vie.

Gnistan haluaa olla mahdollisimman kilpailukykyinen tulevalla kaudella seuran strategian mukaisesti. Tätä tarkoitusta varten seura solmi huhtikuussa yhteistyösopimuksen Kansallisessa Liigassa pelaavan PK-35 Vantaan kanssa. Yhteistyösopimus mahdollistaa nuorten huipputason pelaajien käytön tarvittaessa Gnistanin peleissä kauden aikana.

-Gnistan naisten edustusjoukkueen toimintaa on kehitetty vahvasti seuran strategian mukaisesti viime vuosina ja pyrimme jatkamaan kehitystä tulevina vuosina seuraten miesten edustuksen jalanjälkiä. Noustuamme viime kautena kakkoseen, olemme jatkaneet panostusta joukkueeseemme ja yhteistyöseurasopimus PK-35 Vantaan kanssa tuntui nyt kaikin puolin järkevältä. Sopimuksen kautta saamme hyvän tuntuman siitä, mitä tarkoittaa pelata Suomen korkeimmalla tasolla ja voimme tarvittaessa vahvistaa joukkuettamme ja varmistaa kilpailukykyinen kokoonpano jokaisessa pelissämme pitkän kauden aikana, sanoi naisten edustusjoukkueen joukkueenjohtaja Patrik Ekström.

Gnistan tulee ensi kaudella pelaamaan yleisöön menevää jalkapalloa.

-Haluamme Gnistanin hallitsevan pelejä. Meidän on hallittava palloa ja puolustettava intensiivisesti ja aggressiivisesti. Haluamme saada muut joukkueet sopeuttamaan pelityylinsä meitä vastaan, mutta se ei tarkoita sitä, että emme itsekin analysoisi vastustajiamme ja tekisi tarvittaessa muutoksia peliimme saadaksemme etua.

Vera Saastamoinen oli mukana joukkueessa jo viime kaudella Mikko Rantalan alaisuudessa, jolloin pelejä pyrittiin niin ikään hallitsemaan. Saastamoinen analysoi muutoksia tulevaan kauteen seuraavasti.

-Näkisin, että isoimmat muutokset liittyvät pallonhallintaan ja intensiivisyyteen. Olemme pystyneet hiukan paremmin kontrolloimaan pelejä ja hallitsemaan palloa. Mielenkiintoista nähdä kuinka saamme peliä kehitettyä kauden edetessä.

-Näkisin, että oma roolini edelleen pysyy lähes samana. Kokemukseni myötä pyrin auttamaan joukkuetta parhaani mukaan.

Perjantain kotiavauksessa vastaan asettuu HIFK, joka sijoittui viime kaudella Kakkosen B-lohkon viidenneksi. Tähtirintojen joukkue on mennyt aika lailla uusiksi, sillä useat viime kauden avainpelaajat ovat jättäneet joukkueen. Vastaan juoksee kuitenkin varmasti yllätysvalmis vierailija, joten valmiina on oltava heti alusta alkaen.

Saavu paikalle kannustamaan Gnistanin naiset avausvoittoon! Otteluihin on maksuton sisäänpääsy.

Gnistanin harjoitusottelut talvella 2024:

HJS-Gnistan 1-0
Gnistan-Hertta 6-0
EBK-Gnistan 2-1
Lahti-Gnistan 1-0
Gnistan-PPJ 3-1
Gnistan-Honka 1-4
TPV-Gnistan 1-3
Gnistan-Espoo 0-0

Gnistanin otteluohjelmat löydät kokonaisuudessaan täältä: https://gnistan.fi/naiset/ottelut/

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.