Kuva: Kalevi Hämäläinen

Haastattelussa maalivahti Jiri Koski – ”Haluan torjua Gnistanin sarjan kärkeen”

Gnistanin mediatiimi haastatteli ykkösmaalivahdin paikan vallannutta Jiri Koskea. Useita seuroja kiertäneen maalivahdin tähtäin on Veikkausliigassa.

27-vuotiaan Jiri Kosken ura on toistaiseksi sujunut nousujohteisissa merkeissä. FC Vaajakosken junioreissa pelihommat aloittanut Koski ehti juniorivuosiensa lopulla nähdä kansainvälistäkin elämää jalkapallon ympärillä, jonka jälkeen matka on kulkenut Kakkosesta pesunkestäväksi Ykkösen tason maalivahdiksi. Määrätietoinen kassari tähyää kuitenkin vielä yhden askeleen ylemmäs ja näkee mahdollisuuden tavoitteen täyttämiseen Kipinän riveissä.

Jiri Koskelle oli alusta alkaen selvää, että hän haluaa luoda uransa nimenomaan tolppien välissä. Määrätietoisuus ja halu kehittyä johtivat useampaan seuran vaihtoon jo juniori-ikäisenä.

– Jalkapalloura alkoi FCV:ssä, koska heidän treenikenttänsä sijaitsi kävelymatkan päässä kotoa. Taisi käydä ensimmäisissä treeneissä se kuuluisa eli kentän pisin ja laiskin kundi laitettiin maaliin seisomaan. Ihastuin siihen hommaan saman tien ja toisien treenien jälkeen tulin itkien kotiin kun pakotettiin kentällä pelaamaan. Siitä päivästä lähtien oli selvää, että hanskat ei lähde pois käsistä.

– Piirijoukkueeseen pääsyn myötä sain kyselyitä kiinnostuksesta siirtyä JJK:n joukkueeseen, josta löytyi Jori Särkän maalivahtivalmennusta. Halu päästä pitkälle uralla oli tuolloin jo selvää, joten seuran vaihto tuntui fiksulta ratkaisulta. Lopulta halusin vaihtaa jälleen maisemaa ja lähteä testaamaan siipiäni pääkaupunkiin, joten päädyin opiskelemaan Mäkelänrinteen lukioon ja pelaamaan HJK:n organisaatioon.

18-vuotias nuorukainen oli hädin tuskin ehtinyt asettua aloilleen Helsingissä kun oli jälleen aika vaihtaa maisemaa. Tällä kertaa tie vei eurooppalaisen jalkapalloilun valiomaiden joukkoon kuuluvaan Tanskaan ja sen toisiksi ylimmällä sarjatasolla tuolloin pelanneen Vejleen, jonka kanssa Koski solmi 1+1-mallisen sopimuksen. Peliminuutteja edustusjoukkueessa ei lopulta kertynyt lainkaan, mutta arvokasta kokemusta eurooppalaisen jalkapallon olosuhteista ja vaatimuksista senkin edestä.

– Ensimmäinen visiittini Klubissa kestikin lopulta vain puolisen vuotta kun sain kuulla tanskalaisen Vejle Boldklubin kiinnostuksesta. Tietenkin unelmana on aina ollut pelata ulkomailla, joten ei siinä kauaa tarvinnut asiaa miettiä. Siinä oli samalla ehkäpä uran kohokohta kun pääsi näkemään, että miten isossa maailmassa hommat oikeasti tehdään. Stadion, pukuhuoneet ja 12 kentällä varustettu treenikeskus olivat hienoja kokemuksia, mutta lopulta yllätti se, että miten intohimoinen futiskulttuuri Tanskassa oli. Treeneissä joutuikin hieman totuttelemaan jokapäiväiseen vaatimustasoon, mutta uskon sen ajan kehittäneen minua eniten pelaajana.

Sopimukseen kuulunut optio jäi käyttämättä, joten Jiri Koski nähtiin jälleen Suomen kentillä jo kesällä 2015. Värikkäästä seurahistoriastaan tunnettu Atlantis ja HJK Klubi 04 olivat Kosken uran seuraavat pysäkit. HJK:n organisaatiossa Koski pääsi pelaamaan uransa ensimmäiset minuutit pääsarjatasolla 17.10.2016 pelatussa Ilves-vierasottelussa, jossa varamaalivahtina aloitettu Koski korvasi Markus Uusitalon jo 5. minuutin pelin jälkeen.

– Lopulta vuoden jälkeen palasin takaisin Suomeen ja Atlantis sattui olemaan ensimmäinen seura, joka minulle soitti. He kertoivat tavoitteistaan nousta ykkösdivariin, joka tietenkin houkutteli minut sinne. Pääsimme sinä vuonna nousukarsintaan, jonka jälkeen tein vielä jatkosopimuksenkin, koska oli pieni mahdollisuus Atlantiksen kabinettinoususta Ykköseen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, joten soittelin Klubiin ja he ottivatkin minut harjoittelemaan. Sattumalta Klubi 04:n toinen maalivahti loukkaantui ja sain saumani. Loppujen lopuksi pääsinkin pelaamaan yhden ikimuistoisen Veikkausliigapelin hieman yllättäen. Tavoitteena tietenkin oli murtautua HJK:n edustusjoukkueeseen, mutta askel kakkosdivarista Suomen isoimman seuran liigajoukkueeseen on suuri.

Kaudeksi 2017 oli edessä jälleen maisemanvaihdos, tällä kertaa satamakaupunki Kotkaan. Paikallisen ylpeyden KTP:n riveissä Koski johti valkovihreät selkeänä ykkösvahtina sarjanousuun, jonka myötä mahdollisimman korkealle tasolle tähtäävä maalivahti otti uuden tärkeän askeleen urallaan. Koski muistelee viettämiään kolmea vuotta Kotkassa lämmöllä.

– Kotkaan siirtymisestä oli puhuttu jo Atlantiksessa vietetyn kauden jälkeen, mutta silloin sitä ei tapahtunut. Kun he putosivat Kakkoseen ja soittelivat minulle uudelleen, halusin kovasti päästä seuran ykkösvahdiksi ja nostaa itse joukkueen Veikkausliigaan. Kotkasta on jäänyt paljon hyviä muistoja, edelleen paljon hyviä kavereita niiltä ajoilta ja KTP:n kannattajat eivät hevillä unohdu. Lopulta KTP päätyikin pitämään minut Ykkösen kaudelle, joka oli tietenkin askel lähemmäs tavoitettani. Siirtymä Kakkosesta Ykköseen sujui yllättävän hyvin, pelin tempon kasvusta huolimatta peli ei muuttunut niin radikaalisti maalivahdin näkökulmasta. Niiden kahden Ykkösessä vietetyn vuoden aikana emme päässeet kamppailemaan noususta kunnolla kertaakaan, joka tietenkin jäi aina hieman hampaankoloon.

KTP ei uusinut sopimusta enää kaudeksi 2020, joten Koski päätti siirtyä Tammisaaren EIF:n riveihin, vaikka tiedossa oli tiukkaa kamppailua pelipaikasta Yann-Alexande Fillionin kanssa. Koski pelasikin nollapelin jo kauden avauksessa Seinäjoella, mutta pääsi lopulta tositoimiin vain seitsemässä ottelussa kauden aikana. Peliaikaansa pettynyt maalivahti päättikin vaihtaa maisemaa jo yhden Raaseporissa viettämänsä vuoden jälkeen.

– Juttelimme KTP:n kanssa pitkään jatkosta, mutta lopulta he päättivät siirtyä seuraavaan maalivahtiin. EIF oli mielestäni hyvä vaihtoehto siihen paikkaan vaikka hyvin tiesin, että siellä oli jo hyvällä CV:llä varustettu kanadalaisvahti. Näkemieni talven harjoituspelien perusteella päädyin siihen, että voisin ottaa hänen pelipaikkansa. Pelasinkin sarja-avauksessa, jonka jälkeen minut pudotettiin penkille. Tähän päiväänkään mennessä en ole pystynyt asiaa ymmärtämään, joten valinta lähteä EIF:sta vain vuoden jälkeen oli hyvin selvä.

Jiri Koski allekirjoitti Gnistanin kanssa vuoden mittaisen sopimuksen tammikuussa 2021. Kosken mukaan siirtyminen toimintastrategiansa ammattimaiseksi muuttaneeseen Gnistaniin oli lopulta helppo päätös, kuten myös jatkosopimuksen allekirjoittaminen kaudeksi 2022.

– Gnistaniin siirtyminen oli helppoa kun Ricardo (Duarte) soitti ja kertoi Kipinän tavoitteista ja toiminnasta. Minulla on edelleen selkeä tavoite päästä pelaamaan Veikkausliigaa. Ennen sopimuksen tekoa soittelin useaan kertaan Ricardolle ja (Marko) Kolsille varmistaakseni, että seuralla on todella aikomuksena ammattimaistaa toimintansa. Mielestäni siinä onnistuttiin, joten päätös jäämisestä toiseksi vuodeksi oli helppo.

Kahden eri päävalmentajan alaisuudessa pelannut Koski näkee valmentajien valinnoissa selkeän jatkumon.

– ”Jope”(Joonas Rantanen) on mielestäni hyvä jatkumo Duartelle. Ricardo toi kokemuksellaan paljon koko seuratoimintaan, kun taas Joonaksella on nuoreksi päävalmentajaksi todella selvä pelifilosofia, joka vie meidän joukkuetta eteenpäin.

– Meillä on hyvä kilpailutilanne Samun (Volotinen) kanssa ja nyt myös vuoden lisää ikää ja kokemusta saanut Otso (Linnas) on tuonut lisäkilpailua pelipaikalle. Iän myötä olen oppinut kilpailutilanteen tärkeyden joka voi olla minulle eduksi tietyllä tavalla, mutta loppujen lopuksi me ollaan urheilijoita ja ajatusmaailma tulee aina olemaan se, että minä olen paras ja minun kuuluukin pelata, pohtii Koski kilpailutilannetta Kipinän maalivahtiosastolla.

Gnistanin alkukausi on toistaiseksi sujunut tappioitta. Kaikki viisi sarjaottelua pelannut Koski on syystäkin tyytyväinen joukkueensa esityksiin ja lähettää samaan hengenvetoon terveisiä Gnistan-yhteisölle.

– Alkukausi on mennyt loistavasti. Nuoreksi joukkueeksi ollaan löydetty nopeasti yhteinen sävel pelaamiseen. Jopa hyvät tulokset ovat jääneet usein harmittamaan, joka kertoo siitä, että tiedämme pystyvämme kilpailemaan tässä sarjassa.

– Kiitos kaikille, jotka ovat tulleet katsomaan pelejämme! On ollut siisti pelata katsomoille, jotka ovat melkein yhtä täysiä ja äänekkäitä kuin Veikkausliigassa! Tulkaa jatkossakin katsomaan ja ottakaa koko perhe mukaan. Vaikka en voi luvata 10 maalin juhlaa joka kerralle, tulette ainakin näkemään voitontahtoista ja laadukasta jalkapalloa!

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.