VPS niukasti parempi Vaasassa

Tiukka taistelu ei tänään riittänyt vaan VPS oli parempi 3-2 lukemin. Gnistanin maaleista vastasivat Roope Pyyskänen ja Jonas Enkerud.

Kolealla Vaasan Lemonsoft stadionilla pelattu ottelu oli tiukkaa taistelua alusta lähtien. Molemmilla oli muutama paikka nopeisiin hyökkäyksiin ensimmäisen kympin aikana, mutta vaaralliset maalipaikat jäivät vielä näkemättä. Gnistan oli totuttuun tapaan aggressiivinen ja pyrki pallonriiston jälkeen lähtemään nopeasti vastaiskuihin. Myös isännät prässäsivät korkealta ja olivat suoraviivaisia hyökkäyksissään.

VPS iski ottelun ensimmäisen maalinsa heti ensimmäisestä kunnon maalipaikastaan ottelun 24. peliminuutilla. Maalille rynninyt Teemu Hytönen puski läheltä sisään Alfie Cicalen keskityspallon. Tuoreeltaan maalin jälkeen Gnistan sai luotua painetta isäntien rangaistusalueelle, mutta seuraavasta maalista vastasi kuitenkin jälleen valkomustapaitainen kotijoukkue. Maalivahti Mathias Nilsson kaatoi puolittaiseen läpiajoon karanneen hyökkääjän ja tuomari osoitti pallon rangaistuspilkulle. Isäntien tanskalaiskärki Mads Borchers laukoi pilkun hallitusti verkon perukoille.

Kahden maalin johdossa VPS painosti vahvasti ja Gnistan oli hankaluuksissa. Kuin varkain pääsi kuitenkin Kipinä kaventamaan ottelun seuraavasta maalipaikastaan. Momodou Sarr luki erinomaisesti maalivahti Teppo Marttisen epäonnistuneen avauspotkun puolustajalle, murtautui boxiin ja siirsi pallon takaviistoon Roope Pyyskäselle, joka laukoi tarkan, matalan laukauksen vasempaan alakulmaan. Maali oli Pyyskäselle uran ensimmäinen pääsarjatasolla.

Vauhdikkaan ja maalirikkaan jakson jälkeen maalihanat sulkeutuivat eikä puoliajan viimeisen kympin aikana enää lisäosumia syntynyt. Ottelu oli edelleen tiukkaa vääntöä jokaisesta pallosta ja aikamoisen rikkonaista. Puoliajalle siirryttiin VPS:n 2-1 johdossa.

Gnistan sai unelma-alun toiselle puoliajalle. Hannes Woivalinin oivaltava levitys löysi vapaaksi unohdetun Jonas Enkerudin, joka laukoi boxin takaa tarkasti pallon ohi Marttisen. Maali oli kokeneelle norjalaiselle ensimmäinen Veikkausliigassa.

VPS:llä kesti aikansa toipua takaiskusta ja peli olikin tässä vaiheessa vahvasti Kipinän hyppysissä. Hiljalleen pelin virtaus alkoi kuitenkin kääntyä enemmän ja enemmän vaasalaisten haltuun. Erityisesti vasemmalla laidalla loistopelin pelannut Alfie Cicale oli alati vaarallinen ja juoni maalipaikan toisensa perään.

Ottelun 70. minuutilla VPS:llä oli huikea paikka johtomaaliin, kun Cicale vapautti syötöllään Samu Alangon boxiin. Alangon laukaus epäonnistui, mutta se avasi avopaikan Teemu Hytöselle, joka kuitenkin onnistui sihtaamaan tyhjän maalin edessä pallon tolppaan.

Vaasalaisten hallinta yltyi ottelun viimeisen kympin alkaessa. Gnistanin puolustuksella oli suuria vaikeuksia pitää Cicale ja aiemmin kentälle vaihdosta juossut voimakas Gleofilo Vlijter kurissa. Vlijter nousi lopulta ottelun sankariksi ottelun 85. minuutilla puskien pallon läheltä sisään Cicalen keskityspallosta.

Gnistan ei saanut loppuhetkillä aikaiseksi enää kunnon loppukiriä. VPS prässäsi edelleen aggressiivisesti ja suojeli johtoaan päättäväisesti eikä Gnistan enää onnistunut luomaan uhkaa isäntien puolustukselle.

Tiukka ja tasainen ottelu päättyi lopulta isäntien 3-2 voittoon, mutta Gnistan oli ottelussa mukana hyvällä taisteluilmeellä ja voi ottaa taistelustaan paljon positiivisia asioita mukaan tuleviin koitoksiin.

Päävalmentaja Jussi Leppälahti kommentoi ottelua seuraavasti.

– Aika jyrän alla oltiin aluksi. Sitten sopeuduttiin pelin intensiteettiin ja oli tosi tasainen vaihe. Tokan jakson ekalla vartilla oltiin niskan päällä. Sitten viimeiset puoli tuntia oltiin todella jyrän alla. Pitää katsoa videolta miksi.

– Hyvää oli että taistelimme ja laitoimme kaiken likoon. Suunnitelma pallon kanssa oli mennä Vepsun prässin yli, siinä oli ensimmäisellä jaksolla ongelmia mutta kun sopeuduimme, niin loimme uhkaa.

Veikkausliiga palaa Ogeliin ensi sunnuntaina, kun Gnistan taistelee sarjapisteistä SJK:ta vastaan. Mustapekka Areena täyttyy tasaiseen tahtiin, joten ostathan lippusi otteluun hyvissä ajoin. Voit ostaa lipun otteluun tästä.