Kuva: Kalevi Hämäläinen

Haastattelussa päävalmentaja Joonas Rantanen

Gnistanin miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Joonas Rantasen ajatuksia päättyneestä kaudesta sekä tulevasta.

Miten arvioit Gnistanin viime kauden sujuneen?

Keräsimme perussarjassa saman verran pisteitä kuin edellisellä kaudella ja jäimme yläloppusarjan ulkopuolelle. Niin pistemäärä kuin sijoitus perussarjan jälkeen olivat pettymyksiä, vaikka pisteiden valossa sijat 4-6 olivatkin todella lähellä. Keväällä pelasimme tuloksellisesti hyvin ja näytimme miksi haluamme tavoitella kärkinelikkoa, mutta pelaamisemme ei missään vaiheessa loksahtanut kohdalleen. Siinä missä osa joukkueista paransi peliään kauden aikana, mutta me emme tähän pystyneet. Olen tyytyväinen siihen, että loppusarjassa joukkue pysyi yhtenäisenä ja halusi yhdessä hoitaa viimeiset matsit mahdollisimman hyvin.

Gnistan jäi kauden tavoitteesta eli paikasta yläloppusarjassa niukasti. Mitkä asiat olivat mielestäsi tähän merkittävimmät syyt?

Pelasimme parhaimmillamme todella hyvää jalkapalloa ja yläloppusarjaan päätyneitä joukkueita vastaan voitimme kaikki muut paitsi TPS:n, mutta peliesitykset olivat varsin epätasaisia. Usein toimimme yksittäisessä pelin vaiheessa hyvin, mutta punainen lanka oli kadoksissa ja pelaaminen sekavaa. Silloin on todella vaikea tehdä pieniä voittavia pelitekoja hyvin. Puolustaessa etäisyydet pelaajien välillä kasvoivat herkästi suuriksi ja emme ylipäätään pystyneet puolustamaan isoja tiloja riittävän hyvin. Loppukaudesta päädyimme useammin matalampaan blokkiin juuri edellä mainittujen asioiden takia. Hyökätessä emme pystyneet viemään palloa riittävän usein syvälle vastustajan kenttäpuoliskolle ja etenemään säännöllisesti parhaille maalintekosektoreille. Tietysti muutokset joukkueessa kauden aikana sekä tiettyjen pelaajien poissaolot ovat varmasti yksi vaikuttava tekijä, mutta pelkästään näiden taakse emme mene.

Mikä oli mielestäsi hyvää viime kaudessa sekä minkä asioiden on kehityttävä ensi kaudella?

Olemme pyrkineet tarkastelemaan kriittisesti mennyttä kautta ja varmasti teemme joitakin muutoksia. Pelaamisen periaatteisiin tulee varmasti hienosäätöä, joka puolestaan vaikuttaa harjoitteluun. Harjoittelun intensiteettiä ja kuormittavuutta on pystyttävä nostamaan, joten sekin vaikuttaa harjoitustapoihin ja harjoitteisiin. Olemme rakentaneet omaa toimintakulttuuria ja tämä työ jatkuu edelleen tulevalla kaudella. Isossa kuvassa asiat ovat Gnistanissa hyvin eikä meidän tarvitse tehdä täyskäännöksiä, mutta menneestä kaudesta on opittava, jotta voimme olla parempia tulevalla kaudella.

Millaisena näet Gnistanin miesten edustusjoukkueen lähitulevaisuuden ja mitä asioita odotat kaudelta 2023?

Seuralla on strategia, jonka mukaan toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan. Tavoite oli ja on edelleen nousta kohti Ykkösen kärkeä. Ymmärrämme, että matka sinne ei ole helppo ja töitä on tehtävä paljon kaikilla sektoreilla. On myös syytä muistaa, että osa seuran strategiaa on pyrkiä edistämään pelaajien uria ja tämän myötä tulevaisuudessakin joukkueessa nähdään varmasti nuoria eteenpäin menossa olevia pelaajia. Kauden 2023 tavoitteet tarkentuvat myöhemmin, mutta on selvää, että haluamme parantaa menneestä kaudesta.

Joukkueenrakennusprosessi sekä siitä kuuleminen kiinnostaa usein kannattajia. Haluaisitko avata hieman, että miten Gnistanissa taustaryhmän roolitus on sen suhteen ja missä vaiheessa joukkueenrakennus on ensi kautta ajatellen?

Joukkueenrakennusprosessissa toimimme kahdella tasolla. Valmennustiimissä teemme analyysejä ja raportteja, jotka minä päävalmentajana vien eteenpäin. Lopulliset suunnitelmat ja päätökset teemme yhdessä Antti Uusitalon ja Marko Kolsin kanssa, jotka vastaavat pelaajasopimusten tekemisestä. Suunnitelmat luonnollisesti päivittyvät koko ajan kun jokin sopimus tulee valmiiksi tai kun jonkin pelaajan kanssa ei sopimusta synny. Tulevan kauden joukkueenrakennus on aikataulussa ja pääsemme varmasti julkaisemaan useampia sopimuksia lähiviikkojen aikana. Uskon, että runko tulee säilymään, mutta vaihtuvuutta nähdään myös varmasti.

Vielä on liian aikaista keskustella Ykkösen kauden 2023 joukkueiden voimasuhteista, mutta jos mietitään sarjassa ensi kaudella pelaavia seuroja, niin millaisia ajatuksia sinulla tulee mieleen?

Sarjauudistuksen myötä uuden Ykkösliigan paikoista tullaan varmasti käymään todella kova kamppailu. Nousijajoukkueet ovat mielenkiintoisia ja ainakin muutamalla seuralla on mahdollisuus sekä halua olla mukana kärkikahinoissa. Pääkaupungissa saadaan useampi paikallispeli ja ylipäätänsä meidän näkökulmasta pitkiä vierasreissuja on melko vähän.

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.