Kuva: Tara Jaakkola

Päävalmentaja Joonas Rantanen palasi täksi kaudeksi kotikulmilleen – haluaa olla mukana viemässä Gnistania eteenpäin

Ogelin oma poika Joonas Rantanen otti lokakuussa haltuunsa Gnistanin päävalmentajan tehtävät. Gnistanin mediatiimin haastattelussa Rantanen muistelee lapsuuttaan sekä juniorivuosiaan kotikylässä, ennakoi tulevaa kautta ja puhuu painavia sanoja Gnistanin tulevaisuudesta.

Joonas Rantasen siirtyminen Gnistanin päävalmentajaksi tarkoittaa samalla paluuta lapsuuden maisemiin. Kun Rantanen vietti lapsuuttaan 90-luvulla, olivat erinäiset pelikonsolit ja VHS-nauhurit jo vallanneet alaa lasten ajanvietteenä. Nintendon tahkoamisen ja animaatiosarjojen tuijottamisen sijaan Joonas Rantasen lapsuus kului pitkälti ulkona leikkien ja pelaten Oulunkylän turvallisessa miljöössä.

– Muistikuvat lapsuudesta ovat sellaiset, että Ogeli oli hyvä ja turvallinen paikka asua. Futis, kaverit ja koulu olivat kaikki lähellä. Varmaan kaikkein eniten vietettiin aikaa Mäkitorpantien leikkipuiston viereisellä nurmialueella, jossa pelattiin broidien ja kavereiden kanssa. Siinä toinen joukkue joutuu pelaamaan ylämäkeen ja toinen alamäkeen. Talvella pelattiin jääkiekkoa liikuntapuiston tekojääradalla. Oltiin aina ulkona touhuamassa, mutta en ollut mikään liikunnallinen superlahjakkuus tai paras oikeastaan missään – edes kirkonrotassa… Kyllä futis ja yleensäkin urheilu olivat ihan oleellinen osa lapsuuttani.

Nappulakengät Joonas Rantanen löi ensimmäisen kerran jalkaansa 7-vuotiaana. Kuviot 90-luvun juniorijalkapallossa oli hyvin erilaiset kuin nykypäivänä. Lämmitettävistä jalkapallohalleista saattoi vain haaveilla, mutta pelaamaan piti päästä. Gnistanin junioreissa erilaiset pelikentät ja pelialustat tulivatkin Rantaselle tutuksi. Gnistanin junioreista matka kulki lopulta HJK:n orginaatioon, jossa Rantanen vaihtoi nappulakengät ja säärisuojat valmentajan fläppitauluun 22-vuotiaana vuonna 2009.

– Futistreenit olivat talvella koulun salissa ja kesällä hiekalla Itä-Pakilan ja Veräjämäen puolella. Joskus taidettiin päästä myös ”Nesteen kentälle”(Nykyisin Pikkupekka areena). Oulunkylän liikuntapuistossa oli tuolloin luonnonnurmi enkä muista meidän ikinä sinne päässeen treenaamaan ja pelaamaan. Sen ajan mukaisesti pelaajien vanhemmat toimivat juniorijoukkueiden valmentajina. Meillä oli ikäluokassa kaksi joukkuetta, Gnistan ja Ogeli. Pelasin Ogelissa ja ei pärjätty kovin hyvin, kärjistetysti sanottuna taisimme hävitä ”aina”… Kerran tosin voitimme 10-0, kun vastustaja veti yhden vajaalla alusta loppuun. Gnistanin junioreista siirryin 12-vuotiaana FinnPaan, josta tuli myöhemmin junioritasolla FC Jokerit. Aika nopeasti vaihdoin siitä HJK:n junioreihin. Kun vielä yläastelle mennessäni siirryin Pohjois-Haagan liikuntapainotteiselle luokalle, oma elinpiirini laajeni huomattavasti uuden koulun ja seuran myötä. Samalla toki myös kaveripiiri muuttui aika lailla. Rantanen näkee yhtäläisyyksiä 90-luvun Gnistanin ja nykypäivän Gnistanin välillä. Olosuhteet ja ammattimaisuus ovat kehittyneet, joten Rantanen haluaa olla luomassa toimivaa pelaajapolkua junioreista edustusjoukkueeseen. Rantanen ei haluaisi nähdä tilannetta, jossa edustusjoukkue etenee pelkän tuontitavaran voimin.

– Gnistanissa on nykypäivänä samaa henkeä jäljellä kuin minun junioriaikoinani. Seura tarjoaa alueen lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa lähellä kotia. Olosuhteet ovat kuitenkin parantuneet tekonurmen myötä, jonka lisäksi seurassa on paljon ammattivalmentajia sekä päätoimisia työntekijöitä. Miesten edustusjoukkue haluaa tavoitella Ykkösen kärkisijoituksia ja jotta mukaan saadaan seuran omia kasvatteja, on pelaajaputkea kehitettävä tai muuten olemme siinä tilanteessa, että pelaajat edustusjoukkueeseen tulevat muista seuroista. Gnistan on viime vuosina tehnyt rekrytointeja ja panostanut junioripuoleen, joten uskon, että siellä ollaan hyvällä tiellä ja tämä prosessi tietenkin vaatii myös aikaa.

Joonas Rantaselle oli heti alusta lähtien selvää se, että hän haluaa joukkueensa pelaavan pallonhallintaan ja älykkäisiin tilanteenvaihtoihin perustuvaa jalkapalloa. Viime syksynä alkanut joukkueen rakennus on sujunut suunnitelmien mukaan. Joukkueeseen on onnistuttu kiinnittämään pelisysteemiin ja seuran strategiaan sopivat palaset. Gnistan ei kuulu sarjan kuumimpiin ennakkosuosikkeihin, mutta päävalmentajan mukaan joukkue on valmistautumisjakson haasteista huolimatta valmis kauteen.

– Meillä on kasassa hyvä joukkue ja olemme löytäneet pelaajia, jotka sopivat omaan peliajatteluumme. Joukkueen keski-ikä on noin 22-23 vuotta, mikä on linjassa seuran oman strategian kanssa. Meillä on Ykkösen tasolle hyviä nuoria pelaajia, jotka haluavat päästä urallaan eteenpäin. Pre-season on ollut poissaolojen sävyttämä, joka on vaikuttanut harjoitteluun ja sitä kautta myös pelaamiseen. Viimeisimmät pelit ovat kuitenkin osoittaneet, että olemme oikealla tiellä. Olemme valmiita aloittamaan sarjan ja Suomen Cupin, mutta ymmärrämme myös, että pelin on entuudestaan kehityttävä ja varmasti näin myös tulee tapahtumaan.

Rantanen povaa Ykkösen kaudesta 2022 tasaista ja mielenkiintoista.

– Mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin ainakin osa Ykkösen seuroista on paininut kevään aikana samojen haasteiden parissa kuin mekin. Tämä on tietysti sääli sarjan ja suomifutiksen kehittymisen kannalta. Sarjasta tulee kuitenkin varmasti tiukka ja jokaisen pisteen eteen saa tehdä todella paljon töitä. Varmasti useampi seura havittelee nousua eikä kukaan tietenkään halua pudota, joten näemme varmasti mielenkiintoisen kauden.

Gnistan aloittaa kolmannen peräkkäisen kautensa Ykkösessä. Rantasen mukaan seurassa olisi kuitenkin potentiaalia vielä parempaan, mutta seuraavan askeleen ottamiseksi organisaation on kehitettävä toimintaansa.

– Gnistan on pystynyt ottamaan paikkansa Ykkösessä ja on selvää, että se ei olisi mahdollista ilman toimivaa organisaatiota ja resursseja toiminnan kehittämiseen. Jos ja kun seura haluaa ottaa seuraavan askeleen, on myös organisaation kehityttävä. Mielestäni meillä on siihen potentiaalia. Itse näen asian niin, että ensin asetetaan tavoitteet ja sen jälkeen tehdään tavoitteiden mukaiset toimenpiteet. Tästä seuraa myös tulokset. Vaikka fokus on nykyhetkessä, meidän on aloitettava myös kauden 2023 suunnittelu hyvissä ajoin.

Haastattelun lopuksi Rantanen haluaa lähettää terveiset koko Kipinäyhteisölle.

– Lopuksi haluan toivottaa seuran pelaajat, oulunkyläläiset ja kaikki Gnistanin ystävät tervetulleiksi peleihin! Joukkue lupaa taistella ja antaa kaikkensa sekä haluaa juhlia voittoja kotiyleisön edessä.

Lipunmyynti Gnistanin Ykkösen avausotteluun paikallisvastustaja PK-35:tä vastaan alkaa huomenna klo 12:00. Ottelu pelataan Mustapekka Areenalla pääsiäismaanantaina 18.4. klo 16:00. Edullisin tapa nähdä Gnistanin kotiottelut on hankkia kausikortti täältä.

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.