Kausiennakko: Uudistunut Gnistan tähtää viime kauden sijoituksen parantamiseen

Gnistan lähtee kauteen oulunkyläläistaustaisen päävalmentajan johdolla tavoittelemaan nousukarsintapaikkoja.

Kilpailulliset tavoitteensa lunastanut Gnistan sijoittui viime kaudella sarjan kuudenneksi parantaen siten tuntuvasti kauden 2020 yhdeksättä sijaansa. Seura ei jäänyt lepäämään laakereillaan tuloksellisesti onnistuneen kauden jälkeen vaan jatkaa työtä määrätietoisesti kohti Ykkösen kärkisijoja. Tulevalla kaudella tätä projektia johtaa oulunkyläläistaustainen Joonas Rantanen, joka allekirjoitti Gnistanin kanssa kaksivuotisen valmentajasopimuksen.

Kauteen 2021 Gnistan lähti portugalilaisen Ricardo Duarten johdolla tavoitteenaan selvitä kuuden parhaan joukkoon. Hieman ailahtelevasta suoritustasostaan huolimatta Gnistan lunasti asettamansa tavoitteen kaatamalla JIPPOn perussarjan viimeisellä kierroksella Topi Järvisen viime minuuttien osumalla, jonka lisäksi myös muut kierroksen ottelut päättyivät Kipinälle suotuisalla tavalla. Perussarjan kuuden parhaan kesken pelatusta ylemmästä jatkosarjasta ei Gnistanille paljoa kerrottavaa jäänyt avauskierroksella Rovaniemeltä napattua 3-4-vierasvoittoa lukuun ottamatta. Päävalmentaja Ricardo Duarte lähti kesken sarjan putoamista vastaan pelanneen AC Oulun päävalmentajaksi, joten kauden loppuun Gnistania luotsasi Duarten apurina aiemmin toiminut Rui Carvalho.

Pitkästä aikaa täysimittaisena pelattavassa Ykkösessä peräti neljä sarjanousijaa

Ykkönen päästään muutaman vuoden tauon jälkeen pelaamaan alkuperäisessä aikataulussaan ilman ottelusiirtoja tai kokoontumisrajoituksia. Ensin pelataan 12 joukkueen kesken kaksinkertainen perussarja, jonka päätteeksi joukkueet jaetaan kuuden joukkueen ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Alemmassa jatkosarjassa Kakkoseen putoaa edelleen kolme heikoimmin sijoittunutta, mutta nousijat määrittävä ylempi jatkosarja on kokenut hieman muutoksia. Ylempi jatkosarja pelataan ensimmäisessä vaiheessa viime vuotiseen tapaan yksiosaisena sarjana, jonka voittaja nousee suoraan Ykköseen. Jatkosarjan toisessa vaiheessa sijoille 3. ja 4. sijoittuneet kohtaavat ensin toisensa yksiosaisessa karsintaottelussa, jonka voittaja kohtaa sijalle 2. sijoittuneen. Tämän ottelun voittaja pelaa Veikkausliigan toisiksi viimeistä vastaan kaksiosaisissa nousukarsintaotteluissa. Jatkosarjan karsintaottelut pelataan ensimmäisessä vaiheessa paremmin sijoittuneen kotikentällä. Perussarjan pisteet jäävät jatkosarjaan voimaan.

Ranskalaisen visiitin Veikkausliigassa tehnyt KTP tekee paluun Ykköseen tulevaksi kaudeksi. Nousijajoukkueita on sarjassa peräti neljä kappaletta, kun pelaamalla nousseiden JäPS:n, PIF:n ja SJK Akatemian lisäksi Lappeenrannan PEPO otti vastaan RoPS:n jättämän paikan Ykkösen kartalla. Näistä seuroista PEPO ja järvenpääläinen JäPS pelaavat seurahistoriansa ensimmäisen kerran Suomen toisiksi ylimmällä sarjatasolla, SJK Akatemia nähtiin Ykkösessä viimeksi kaudella 2020 ja Paraisten ylpeyden Piffenin” edellinen visiitti nähtiin kaudella 1994. Viime kaudella Ykkösessä pelanneista ennakkosuosikkien joukkoon lukeutuvat tuttuun tapaan isoja panostuksia joukkueisiinsa tehneet TPS ja Jaro sekä pääsarjatasolle haikaileva Tammisaaren EIF. Sen sijaan aiemmin suosikkien joukkoon kuulunut KPV on kokenut muutoksia organisaatiossaan ja näin ollen kokkolalaisten iskukyky on kauden alla vielä hieman arvoitus. Jo aiemmin mainittujen KTP:n ja PEPOn lisäksi itäiseltä puolelta Suomea ponnistaa myös kolmannen peräkkäisen kautensa Ykkösen tasolla aloittava MP. Sarjassa nähdään ensi kaudella vain kaksi helsinkiläisjoukkuetta kun Gnistanin ohella pääkaupungin kunniaa pitää yllä Pikkukosken toiselta puolelta Pihlajamäestä ponnistava PK-35.

Uusien joukkueiden ohella Ykkösessä nähdään ensi kaudellakin tukku mielenkiintoisia pelaajia. Nimekkäimmistä hankinnoista on tänäkin talvena vastannut itseoikeutetusti TPS, joka kiinnitti riveihinsä kokeneet Anthony Annanin ja Demba Savagen. Heidän lisäkseen Jonatan ”Tintti” Johanssonin joukkoja vahvistavat muun muassa RoPS:ssa maaleja mättänyt Simo Roiha sekä PK-35:sta Aurajoen rannoille siirtynyt Daniel Rantanen. Pekkaa pahemmaksi ei ole halunnut jäädä myöskään Pietarsaaren Jaro, joka on vahvistanut rivejään AC Oulusta Jaroon palanneella Severi Kähkösellä ja IFK Mariehamnista siirtyneillä Frankline Okoyella sekä Paul Emile Tendengillä. Kovien hankintojen lisäksi TPS:n ja Jaron riveistä löytyy tukku Ykkösen tasolle rutinoituneita pelaajia, kuten esimerkiksi Kalle TaiminKasper Hämäläisen ja Guillermo Sotelon kaltaiset nimet. Edellä mainittujen joukkueiden ohella mielenkiintoisia värväyksiä on nähty muuallakin. KTP on vahvistanut ryhmäänsä muun muassa AC Oulusta saapuneella topparilla Lassi Nurmoksella, joka kuuluu Ykkösen rutinoituneimpien topparien joukkoon. Nurmoksen lisäksi KTP onnistui värväämään riveihinsä nimekkään paluumuuttajan suoraan Kambodžan pääsarjasta. Miguel Ángel Junco Martínez eli tuttavallisemmin ”Mika” osoitti maalintekijän lahjansa jo kaudella 2020 ja ennakkoarvioiden mukaan kuuluu tulevallakin kaudella maalipörssin kärkitiloille. Nimekkäiden hankintojen lisäksi Kotkassa jatkava David Ramadingaye sekä Joensuusta napattu Jere Hiltunen voivat kuulua ensi kauden kuumimpien nimien joukkoon. Yllämainittujen nimien lisäksi kannattaa seurata tarkemmin muun muassa Ruotsin AFC Eskilstunasta EIF:n hyökkäykseen lainattua Adam Larssonia, MP:n lupaavaa keskikenttäpelaajaa Topi Keskistä sekä PK-35:n hyökkääjää Willem Haapiaista, joka saattaa hyvinkin kuulua ensi kauden läpimurtopelaajiin yhdessä Keskisen kanssa. PK-35:n hankkima etelä-amerikkalaiskolmikko Luis RodriguezMiguel MedinaOlmes Garcia sekä sveitsiläismaalivahti Rafael Zbinden kuuluvat talven mielenkiintoisimpiin ulkomaalaishankintoihin. Nousijajoukkueet ovat pääasiassa kasanneet joukkueitaan varsin maltillisesti, mutta joukosta erottuva SJK Akatemia on vahvistanut rivejään esimerkiksi MP:ssa lupaavia otteita esittäneellä Samson Ebukalla, RoPS:n raunioilta napatulla Tuomas Kaukualla sekä PK-35:sta hankitulla Jonathan Muzingalla. Heistä kaikilla on mahdollisuuksia olla Ykkösen todellisia kärkipelaajia tulevalla kaudella elleivät sitten murtaudu jo liigajoukkueen kokoonpanoon.

Nousujohteinen valmistautumisjakso

Perinteisesti tammikuun alkupuolella alkanut valmistautumisjakso on sujunut Gnistanin osalta nousujohteisesti. Viimeksi vuonna 2003 pelattu Ykköscup palasi kilpailukalenteriin, mutta se sujui keltapaidoilta vielä koneita käynnistellen. PEPOa ja KTP:tä vastaan Gnistan nappasi tasapelipisteet, mutta 4-5-tappio JäPS:lle koitui Kipinän kohtaloksi. Helmi-maaliskuussa pelatut valmistavat harjoitusottelut ovat sujuneet varsin myönteisissä merkeissä siitäkin huolimatta, että runsaista poissaoloista johtuen Gnistan ei ole juurikaan päässyt pelaamaan täydellä miehistöllään. Otteluissa Veikkausliiga-tason vastustajia HIFK:ta ja FC Lahtea vastaan tuloksina olivat maaliton tasapeli sekä 4-2-tappio ryhdikkäillä peliesityksillä. Kakkosen joukkueet Reipas ja NJS kaatuivat ja näissä otteluissa etenkin NJS:ää vastaan Gnistanin peli näytti jo varsin valmiilta. Viimeisessä harjoitusottelussaan Gnistan venyi perinteisen Veikkausliigaseura FC Interin vieraana lupauksia herättävästi 0-0-tasapeliin ottelussa, jossa Gnistanilla oli omatkin mahdollisuutensa voittomaalin tekemiseen. Talvikauden päätti Suomen Cupin avaus, jossa Gnistan kaatoi Kakkosen Grankulla IFK:n 0-1 varsin valmiin näköisellä peliesityksellä.

Gnistanin maltillisesti muutoksia kokeneessa miehistössä nuoruutta ja nälkää.

Suuntaviivat tulevalle kaudelle vedettiin jo kauden 2021 aivan loppusuoralla Gnistanin julkistaessa Joonas Rantasen ottavan keltasinisen laivan komentoonsa. Rantanen haluaa joukkueensa pelaavan pallonhallintaan ja älykkäisiin tilanteenvaihtoihin perustuvaa jalkapalloa. Joukkueenrakennuksessa pyrittiin löytämään haluttuun pelitapaan sopivia, pääasiassa nuoria ja urallaan eteenpäin haluavia pelimiehiä nykyisen toimintastrategian mukaisesti.

Päävalmentajan vaihtumisen lisäksi Gnistanin muukin taustatiimi on kokenut jonkin verran muutoksia. Joonas Rantanen saa valmennustiimiinsä tuekseen apuvalmentajana jatkavan Mikke Salosen, toiseksi apuvalmentajaksi tulleen kreikkalaisen Nikos Kalaitzisin, fysiikkavalmentaja Carlos Fradãon sekä FC Espoon organisaatiosta Gnistanin maalivahtivalmentajaksi saapuneen Zyron Paron. Salonen, Kalaitzis ja Paro toimivat edustusjoukkueen ohella myös juniorijoukkueiden valmentajina. Gnistanin taustatiimissä toimivat myös joukkueenjohtaja Mika Raatikainen, huoltaja Ari Ahonen sekä huollon tukena ja kenttämestarina toimiva Toni Seppälä.

Joukkueen runko alkoi muodostua jo viime vuoden puolella Gnistanin onnistuessa kiinnittämään useat viime kauden joukkueessa tärkeässä roolissa olleet pelaajat jatkosopimuksilla. Jatkosopimusten ohella joukkueeseen hankittiin Ykkösessä tasonsa osoittaneita pelimiehiä, joilla löytyy myös jonkin verran Veikkausliiga-kokemusta.

Maalivahtiosastolla luotetaan samaan kolmikkoon kuin viime kaudella. Viime kaudella viisi nollapeliä pelannut Samu Volotinen, kokenut Jiri Koski sekä nuori Otso Linnas muodostavat vahvan maalivahtikolmikon.

Puolustuksen johtajana jatkaa brasilialainen Fabian de Abreu, joka saa kapteeninnauhan käsivarteensa ensi kaudella. Runsaasti vaihtuvuutta kokeneelle toppariosastolle hankittiin Ykkösen tasolla rutinoitunut pelimies Tuukka Andberg sekä RoPS:sta Oulunkylään siirtynyt lupaava Sampo Ala-Iso. Laitapuolustuksessa AC Oulussa vahvoja otteita kaudella 2020 esittänyt Henrik Ölander ja HIFK:sta Ogeliin siirtynyt Jean-Claude Mabinda ovat lähtökohtaisesti avauksen tavaraa, mutta nuoret Jimi Hackspik sekä Elton Maloku kärkkyvät taustalla pelipaikkaa. Heidän ohellaan myös Pasi Forsman on tarpeen tullen käytettävissä vasemman laitapuolustajan tontille.

Keskikentällä vaihtuvuus oli niin ikään suurta, sillä viime kaudella joukkueessa jatkavia ovat ainoastaan Pasi Forsman sekä Maximo Tolonen, joka on esittänyt lupaavia otteita valmistautumisjakson otteluissa. Keskikenttää on vahvistettu nuorilla pelaajilla, joilla on jo kokemusta miesten ylimmiltä sarjatasasoilta kuten AC Oulusta lainatulla Lasse Ikosella ja Veikkausliigaa RoPS:ssa pelanneella Tommi Jäntillä. VPS:sta siirtynyt 22-vuotias Fabrice Gatambiye tuo osastolle monipuolisuutta ja väsymätöntä taisteluilmettä. Esport Hongasta Gnistanin riveihin tullut 18-vuotias Luca Weckström on näyttänyt pirteitä otteita pre-seasonilla ja on haastamassa muita keskikenttäpelaajia peliajasta.

Hyökkäyspäässä vaihtuvuus on ollut lähes olematonta, sillä lähes koko viime kauden osasto jatkaa Kipinän vahvuudessa. Ykkösen maalikuningas Douglas Caé laittoi nimensä jatkosopimukseen ja hänen lisäkseen joukkueessa jatkavat myös kaksi kokeneempaa pelimiestä, Kasperi Liikonen sekä Topi Järvinen. Kolmannen kautensa keltapaidassa aloittava Rony Huhtala on kärsinyt loukkaantumisista valmistautumiskaudella ja brasilialainen Luquinhas on vasta toipunut pitkän toipumisajan vaatineesta jalkavammastaan. Kummallakin heistä on kunnossa ollessaan potentiaalia olla joukkueen johtavia pelaajia tulevalla kaudella. Ainoa uusi nimi hyökkääjistössä on MuSassa viime kaudella pelannut suoraviivainen Jyri Kiuru, joka pystyy pelaamaan niin kärjessä kuin laitahyökkääjänäkin.

Nuorekkaan ja nälkäisen Gnistanin kausi alkaa ylihuomenna pääsiäismaanantaina paikallisottelulla PK-35:a vastaan klo 16:00 Mustapekka Areenalla. Saavu paikalle huutamaan Kipinä voittoon! Nappaa ottelulippusi Tiketistä tästä.

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.