Haastattelussa laitapuolustaja Pasi Forsman – ”Herkullinen loppukausi tulossa”

EIF:sta Gnistaniin kuluvaksi kaudeksi siirtynyt Pasi Forsman on ottanut ison roolin Gnistanin laitapuolustuksessa. Mies on tullut Gnistanin seuraajille tutuksi myös Ruutu+:n haastatteluista, joissa kovin tavoittein tulevaisuuteen tähyävällä puolustajalla on usein hymy herkässä. Gnistanin mediatiimi haastatteli Forsmania maajoukkuetauolla.

24-vuotiaan Pasi Forsmanin ura on toistaiseksi sujunut vahvassa nousukiidossa. Juniorivuosien jälkeen puolustajan tie on kulkenut Kolmosesta Kakkosen kautta Suomen toiseksi ylimmälle sarjatasolle, Ykköseen. Tulevaisuudessa Forsman saatetaan nähdä pääsarjatasolla, mutta tällä hetkellä tasaisen vakaasti pelistä toiseen esiintyvän laitapuolustajan palveluksista pääsee nauttimaan Gnistan. Jo alle kouluikäisenä kotikaupunkinsa Vantaan Koivukylän Palloseurassa pelit aloittanut Forsman kävi juniorivuosinaan läpi kaikki pääkaupunkiseudun kolme suurta kaupunkia päästen maistamaan menestystäkin.

– Futiksen aloitin 5-vuotiaana Koivukylän Palloseurassa eli KoiPS:ssa. Siellä vietin futisurani pisimmän pätkän, vaihtaen 15-vuotiaana Hongan C-junioreihin. En mahtunut Hongan B-junioreihin, joten matka jatkui KäPan B-junnuihin, jossa vietin kaksi menestyksekästä vuotta. Ensimmäisenä vuonna voitimme SM-hopeaa ja toisena vuonna sijoituimme sarjassa neljännneksi. KäPasta siirryin HIFK:n organisaatioon, jossa vietin kaikkiaan neljä kautta. A-junioreissa voitimme SM-pronssia ja reservijoukkueen kanssa nousimme Kolmosesta Kakkoseen.

Forsmanin juniorivuosiin mahtuu suuria voittoja ja katkeria tappioita, joista kaksi on jäänyt mieleen kaikista kirkkaimmin.

– Ehkä maukkain muisto juniorivuosiltani on vuonna 2014 Italian Torinossa järjestetystä turnauksesta, kun kaadoimme dramaattisten vaiheiden jälkeen Juventuksen 2-1 KäPan B-juniorien kanssa. Ikävin muisto taas koettiin Hongan C-juniorien kanssa kun hävisimme PK-35:lle 1-0 eikä siten päästy mukaan Kai Pahlman SM-turnaukseen.

Debyyttinsä miesten peleissä Forsman teki 1.10.2016 Kolmosen ottelussa LoPaa vastaan pelaten täydet 90 minuuttia. Forsman kertoo pääsarjatason pelien pyörineen jo tuolloin kunnianhimoisen nuorukaisen mielessä, mutta reservijoukkuueessa pelaaminen oli silloisessa elämäntilanteessa paras vaihtoehto.

– Pääsin treenaamaan satunnaisesti edustuksen kanssa vuosina 2015-18 ja mielessä oli kyllä, että joku päivä olisin siellä pelaamassa. Vyölle sieltä tarttui yksi Suomen Cupin ottelu HIFK:n edustusjoukkueen paidassa. Lopulta koin parhaaksi jäädä pelaamaan armeijan ajaksi HIFK:n kakkosjoukkueeseen. Nousimme sitten kaudeksi 2018 Kolmosesta Kakkoseen, jossa sain pelata isossa roolissa.

Iso rooli Kakkosessa kehitti lopulta pelaajaa siinä määrin, että Ykkösen paikan vakiinnuttanut Tammisaaren EIF kiinnostui tuolloin 21-vuotiaasta laitapuolustajasta. Forsman muistelee aikaansa Raaseporissa lämmöllä.

– EIF:n siirryin kaudeksi 2019. Koin, että oli aika uusille tuulille ja sain pelipaikan itselleni Tammisaaresta. Siellä pelasin ensimmäisen vuoden laitapakkina ja toisen keskikentällä. EIF:ssa kehityin pelaajana paljon päästyäni pelaamaan Ykkösen tasolla. Asuinpaikkana Tammisaari oli erittäin rauhallinen paikka asua. Kaksi vuotta siellä viettäneenä muistot paikasta ja ihmisistä ovat lämpimät.

Tammisaaressa vietettyjen vuosien jälkeen oli jälleen aika palata pääkaupunkiseudulle kun HIFK:n kautta tie kulki Gnistanin keltasiniseen paitaan. Forsman huomasi nopeasti Ogelin ylpeyden olevan paras vaihtoehto uran jatkolle.

– Kirjoitin sopimuksen alkuvuodesta HIFK:n kanssa, mutta roolia ei löytynyt ja näin ollen päädyimme purkamaan sopimuksen. Soittelimme Marko Kolsin kanssa, ja kyselin Gnistanin pelaajatilannetta. Pääsin harjoittelemaan joukkueen mukaan ja vakuutuin siitä, että Gnistan voisi olla erinomainen vaihtoehto. Ammattimainen arki, hyvä valmennus ja paljon tuttuja pelikavereita aiemmilta vuosilta.

Seurasiirron myötä EIF:ssa keskikenttäpelaajan tontilla häärineen Forsmanin pelipaikka vaihtui takaisin laitapuolustajaksi. Muutos on sujunut ongelmitta, josta iso kiitos kuuluu Gnistanin osaavalle valmennukselle.

– Ricardo (Duarte) kertoi, että vasemman puolustajan tontti olisi auki ja se sopi minulle oikein hyvin. Koen kehittyneeni pelipaikalla erittäin paljon. Rui Carvalhon kanssa ollaan vietetty paljon aikaa treenien jälkeen yksityis- ja kehityskohteiden hiomiseen. Miten sijoittua pelin eri vaiheissa, keskitysten antaminen ja niiden puolustaminen sekä edessä olevien pelaajien ohjaaminen.

Gnistanin ja Forsmanin kausi on sujunut toistaiseksi pääosin mukavissa merkeissä. Laitapuolustaja haluaa kuitenkin painottaa, että kauden tärkeimmät pelit ovat vasta edessä.

– Kausi alkoi rullaamaan pienien käynnistymisvaikeuksien jälkeen, saimme alle voittoputken ja otimme ansaitusti haltuunsarjan kärkipaikan. Pelimme oli tehokasta ja puolustimme hyvin joukkueena. Kärjestä tiputus oli kova, sillä olimme tappioputkessa ja pienessä lukossa pelillisesti ja henkisesti. Onneksi tappioputki saatiin katkaistua ja nyt ollaan herkullisessa asemassa, kun syksyllä päästään pelaamaan isoja matseja. Yläloppusarja on ehdottomasti tavoitteemme!

– Henkilökohtaisesti pelit ovat pääsääntöisesti menneet hyvin ja vastuuta on tullut. Itsekriittisenä näen pelissäni vielä paljon kehitettävää, erityisesti hyökkäyspään tehojen muodossa. Kauden jälkeen on helpompi analysoida omaa tekemistä vielä tarkemmin, sillä nyt täytyy keskittyä täysillä jäljellä oleviin peleihin.

Tulevaisuudessa Forsman tähyää Suomen pääsarjatasolle ja jopa ulkomaan kentät ovat mielessä, mutta tällä hetkellä ajatukset ovat vain tässä päivässä.

– Ehdottomasti Veikkausliigassa pelaaminen on tavoitteenani tulevaisuudessa ja pikkupojasta lähtien olen haaveillut ulkomaan kentistä ja isoista katsomoista. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan… Tällä hetkellä on kuitenkin täysi fokus pelata Gnistanissa mahdollisimman hyvin ja saavuttaa joukkueena asetetut tavoitteet.

Gnistan kohtaa ensi perjantaina Forsmanin entisen seuran EIF:n ottelussa, jossa panokset ovat jälleen todella suuret. Kannattajien tukea varauksettomasti arvostava puolustaja toivoo kotiyleisöltä mahdollisimman isoa tukea myös perjantaina, kun koronarajoituksetkin ovat jälleen poistuneet.

– Teidän kannustus koti- ja vieraspeleissä on ollut huikeaa ja olette tukeneet meitä ylä- ja alamäessä. Ratkaisupeleissä lupaan, että annamme kaikkemme kentällä. Toivottavasti nähdään teitä ensi perjantaina sankoin joukoin paikalla meitä kannistamassa!

Gnistanin pelaaja- ja valmentajatarinat tarjoaa:

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.