Kausiennakko: Uudistunut Gnistan valmiina kauteen

Kuva: Arto Alho

Viime kaudesta pelaajistoaan uudistanut Gnistan lähtee tällä viikolla alkavaan sarjakauteen italialaisen Roberto Nuccion johdolla, jolle tuleva kausi on toinen kokonainen seuran peräsimessä. Talven aikana Gnistan on onnistunut tekemään mielenkiintoisia pelaaja hankintoja, jotka varmasti tuovat väriä sekä mielenkiintoa tulevaan Kakkosen kauteen.
Viime kausi päättyi kuudenteen sijaan

Kauteen 2018 lähdettäessä Gnistan nostettiin monissa ennakkospekulaatiossa sarjan kärkijoukkueisiin. Viidellä peräkkäisellä voitolla kautensa aloittaneen Gnistanin peli alkoi yskiä kesäkuussa ja loppukautta varjosti turhan monet pistemenetykset. Kaudella 2018 Kakkosen A-lohko oli kuitenkin erittäin tasainen ja viimeisille kierroksille lähdettäessä useampi joukkue Gnistan mukaan lukien taisteli nousukarsintapaikasta. Syksyn komeetaksi noussut MYPA veti pisimmän korren usean joukkueen kilpajuoksussa voittaen lohkon ja lopulta Gnistanin oli tyytyminen kuudenteen sijaan.
Gnistan pelaa B-lohkossa kaudella 2019
Tulevalla kaudella Gnistan lähtee jahtaamaan menestystä Kakkosen B-lohkossa. Pääkaupunkiseudulta Kipinän haastavat paikalliskilpailija Käpylän Pallo, Kakkosen kärkijoukkueisiin 2010-luvulla useasti kuulunut Grankulla IFK sekä espoolaiset FC Espoo, Honka/Akatemia ja EPS. Muilta osin lohkon runko rakentuu Länsi-Suomen joukkueista, joita Gnistan ei ole kohdannut viime vuosien aikana ja tämä tuonee kauteen mukavasti lisäväriä.
Talvikauden aikana lohkossa on nähty muutamia mielenkiintoisia pelaajahankintoja. FC Espoo on vahvistanut merkittävästi hyökkäyspäätään, sillä jo viime kaudella runsaasti maaliverkkoja heilutelleiden Samuli Heiskan ja Valdrin Rashican seuraksi hankittiin rutinoitunut Kakkosen hyökkääjä Jaakko Oksanen. Seuraikoneihinsa edelleen luottava Grankulla IFK vahvistui kauden alla laitapuolustaja Vili Nyströmillä, jonka nimi kannattaa painaa mieleen. Toista peräkkäistä kauttaan Kakkosessa aloitteleva KaaPo vahvistui merkittävästi maaliskuun lopussa TPS:ssä Ykköstä sekä Veikkausliigaa pelanneella keskikenttäpelaaja Niklas Blomqvistilla. Useita kausia uransa aikana ylemmillä sarjatasoilla pelannut Pallo-Iirojen Jussi Aalto jatkaa nousijajoukkueen riveissä myös tällä kaudella.
Muista lohkon joukkueista kannattaa pitää silmällä FC Jazzin Juho Lehtosta sekä KäPan Chinedu Akuvuota, joilta löytyy potentiaalia isoihin maalimääriin.
Oman mielenkiintonsa tulevaan kauteen tuo muuttunut nousujärjestelmä. Nousukarsintojen sijaan jokaisen lohkon neljä parasta joukkuetta pelaavat keskenään loppusarjan, jonka voittaja nousee Ykköseen kauden päätteeksi.
Suomen Cupin menestys talvikauden helmenä
Gnistan osallistui talvikauden aikana tutusti Suomen Cupiin sekä ensimmäistä kertaa pelattuun Busmo Winter Cupiin. Suomen Cupissa Gnistan eteni 14. kesäkuuta pelattavaan Kakkosen Cupin finaaliin saakka. Matkan varrella kaatuivat ensin lohkovaiheessa FC Viikingit sekä GrIFK, puolivälierässä FC Honka/Akatemia ja välierässä Gnistan teki voitokkaan reissun Joensuuhun, jossa JIPPO kaatui maalein 1-2.
Eteneminen Kakkosen Cupin loppuotteluun tiesi samalla sitä, että Gnistan pääsi mittelemään voimiaan itse Suomen Cupin pudotuspelivaiheeseen Veikkausliigassa pelaavaa VPS:ää vastaan. Gnistan antoi VPS:lle hyvän vastuksen taipuen kuitenkin lopulta tappioon jatkoajan jälkeen lukemin 1-3.
Busmo Winter Cupissa Gnistan sijoittui lopulta kolmanneksi kaatamalla pronssiottelussa EPS:n 3-2. Lohkovaiheessa Kipinä tasasi pisteet Kiffeniä sekä PK-35:a vastaan lukemin 1-1 ja varmisti lohkon kakkostilan kaatamalla FC Espoon, mutta välierässä paikallisvastustaja KäPa oli parempi luvuin 2-0. Cup-otteluiden lisäksi Gnistan kohtasi harjoitusotteluissa vieraskentällä KTP:n sekä JäPS:n, jonka Gnistan löi komeasti murskaluvuin 1-7. KTP:tä vastaan maaliskuussa pelattu harjoitusottelu päättyi puolestaan 2-2-tasapeliin. Huhtikuun lopussa Gnistan matkusti Tallinnaan harjoitusleirille, jonka yhteydessä keltapaidat pelasivat harjoitusottelun virolaista TJK Legionia vastaan. Ottelu päättyi Gnistanin 1-4-voittoon.
Joukkue mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuoruutta
Gnistanin tulevan kauden joukkue alkoi hahmottua jo marraskuussa, kun seura julkisti tärkeät jatkosopimukset Gullit Zolameson sekä Cherif Ndiayen kanssa. Joukkue alkoi saada lopullista muotoaan tammikuussa julkistettujen useiden sopimusten myötä ja lopputalven aikana Gnistan teki vielä muutaman täsmähankinnan. Talven aikana tehdyn uudistuksen myötä moni viime kaudella seuraa edustanut pelaaja vaihtoi maisemaa. Veikkausliigaan noussut HIFK päätyi samaan ratkaisuun, jonka myötä Gnistan onnistui kiinnittämään miehistöönsä muutamia ilman jatkosopimusta jääneitä pelaajia. Kokemuksen lisäksi Gnistanin riveistä löytyy tulevallakin kaudella tukku nuorta voimaa sekä parhaassa peli-iässä olevia pelureita.
Maalivahtiosaston muodostavat nuoret Aatu Hakala, Salifu Senghore sekä Gnistanin oma kasvatti Aleksi Ahonen. 18-vuotias Hakala kantoi torjuntavastuuta läpi viime kauden tehden läpimurtonsa Kakkosessa, kun puolestaan Senghore sekä Ahonen eivät ole vielä tehneet debyyttiään kyseisellä sarjatasolla.
Puolustusosastoaan Gnistan vahvisti HIFK:sta siirtyneellä toppari Pauli Kuusijärvellä, joka edusti Kipinää vuonna 2013 Kakkosessa. HIFK:ssa Kuusijärvi pelasi 37 peliä Ykköstä sekä 59 peliä Veikkausliigaa ennen paluutaan Gnistaniin. Hänen lisäkseen toppariosastoa vahvistaa PKKU:sta Gnistaniin siirtynyt 21-vuotias Touko Laakkonen, jonka alkukausi menee kuitenkin lähes koko talvikauden vaivanneesta loukkaantumisesta toipuessa. Tammikuussa joukkueeseen liittynyt Gnistanin oma kasvatti Richard Tiberi on nähty talvikauden peleissä niin topparina kuin hyökkääjänäkin. Kesken viime kauden Karjaalta siirtynyt toppari Cherif Ndiaye jatkaa Gnistan-paidasssa ja on odotettavissa, että mies kuuluu joukkueen avainpelaajiin. Laitapuolustajan tontille hankittiin Gnistanin paidassa Ykköstä pelannut Patrick Aaltonen. Hänen lisäkseen nuorta voimaa osastolle tuovat Kiffenistä Kipinään kehittymään tullut 21-vuotias Ilmari Hieta sekä HIFK:n organisaatiosta Gnistaniin siirtynyt 21-vuotias Joonas Salmi.
Gnistan vahvisti maaliskuussa keskikenttää kokeneella paluumuuttajalla, kun kaudella 2017 Ykkösessä 11 ottelua pelannut japanilainen Hidetoshi Wakui siirtyi Viron pääsarjan Kalev Tallinnista Kipinän paitaan. Gnistanin testattavana talvella ollut Benjamin Thurling vakuutti valmennusjohdon otteillaan, joten viime kaudella FC Viikinkejä edustanut 21-vuotias keskikenttäpelaaja liittyi Kipinän sopimuspelaajiin maaliskuun lopulla. Kolmas uusi nimi on Viikingeistä Gnistaniin siirtynyt 23-vuotias Karim Jmaali, joka pystyy tarvittaessa pelaamaan myös hyökkääjän paikalla. Heidän lisäkseen nuorta voimaa keskikentän keskustaan tuo jo viime kaudella seuraa edustanut 18-vuotias Onni Tiihonen. Keskikentän laidalla viime kauden avainpelaaja Gullit Zolameso sekä vahvoja otteita talvikauden otteluissa esittänyt Jesse Ahonen tulevat varmasti olemaan tärkeitä palasia tulevan kauden joukkueessa. Monikäyttöinen laitapelaaja Saloum Faal aloittaa ensimmäisen täyden kautensa Kipinän vahvuudessa.
Hyökkääjäosasto sai kaivatun paluumuuttajan tammikuussa Tuomas Mustosen siirryttyä HIFK:sta Gnistanin vahvuuteen. Mustosen kanssa tehokkaan parivaljakon HIFK:ssa muodostanut Pekka Sihvola allekirjoitti nimensä sopimuspaperiin maaliskuun puolivälissä. Kovia maalimääriä ylemmillä sarjatasoilla takonut Sihvola sekä runsaasti johtajuutta joukkueeseen tuova Mustonen tulevat olemaan Gnistanin tärkeimpiä palasia tulevalla kaudella. Kahtena edellisenä kautena Gnistanin tehokkaimpiin pelaajiin kuulunut Aleksander Akbar jatkaa joukkueessa ja hän on hyvän potkutekniikkansa vuoksi tehokas ase erityisesti erikoistilanteissa. Viime kauden tehokkaasti aloittanut Zakaria Kibona jatkaa Kipinässä joulukuussa allekirjoittamansa jatkosopimuksen myötä, joten hyökkääjäosastoa voi luonnehtia erittäin vaaralliseksi.
Tämän lisäksi Gnistanin pelaajistosta löytyy lukusia A- ja B-juniori-ikäisiä tulevaisuuden nimiä, jotka tulevat saamaan mahdollisuuden murtautua edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon tulevan kauden aikana.
Gnistan matkustaa 4.5. sarjakauden avauksessa Poriin FC Jazzin vieraaksi. Ensimmäinen kotiottelu pelataan 11.5. Kaarinan Poikia vastaan. Ottelun ennakkoliput myy Tiketti.
Talvikausi numeroina:
Voitot: 8
Tasapelit: 3
Tappiot: 2
Tehdyt maalit: 31
Päästetyt maalit: 18
Pelaajasiirrot:
Tulleet pelaajat:
Pauli Kuusijärvi (HIFK)
Touko Laakkonen (PKKU)
Richard Tiberi (PKKU)
Patrick Aaltonen (PTT Rayong, Thaimaa)
Joonas Salmi (HIFK)
Ilmari Hieta (Kiffen)
Hidetoshi Wakui (Kalev Tallinn, Viro)
Benjamin Thurling (FC Viikingit)
Karim Jmaali (FC Viikingit)
Pekka Sihvola (HIFK)
Tuomas Mustonen (HIFK)
Lähteneet pelaajat:
Marko Koskinen (PK-35)
Jonathan Ndongala (FC Viikingit)
Vili Roivainen (PK-35)
Niko Tirkkonen (PK-35)
Jani Mahanen (PK-35)
Teimuraz Apriamashvili (FC Futura)
Cassiano  (ei seuraa)
Faraz Ahadi (FC Moosburg, Saksa)
Teemu Pastila (PK-35)
Eero Forsén (FC Kiffen)
Aleksi Ristola (TiPS)
Taavi Laurits (JK Volta, Viro)

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.