Haastattelussa päävalmentaja Roberto Nuccio

Roberto Nuccio (oik.) vierasottelussa FC Viikinkejä vastaan. Kuva: Arto Alho

Huhtikuussa se alkoi ja eilen pelattiin kauden viimeinen ottelu. Kävimme Gnistan-valmentaja Roberto Nuccion kanssa läpi kulunutta kautta sekä hieman tulevaa.
Kausi päättyi eilen Gnistanin osalta kotiotteluun MP:tä vastaan. Mikä oli mielestäsi hyvää kaudessa?
Kulunut kausi ei ole ollut mielestäni huono, sillä joukkueen tekemisessä on ollut paljon hyvää ja mielenkiintoa on riittänyt viimeisille kierroksille asti. Tällä sarjatasolla joukkueen pelaamisen sekä kaiken toiminnan päätavoitteena tulisi olla nuorten pelaajien kehittäminen. Mielestäni olisi hyvä miettiä, miten tämä mahdollistetaan, koska esimerkiksi nuorten pelaajien peluuttaminen vain vastahyökkäävässä tai puolustusvoittoisessa pelisysteemissä ei palvele heidän kehitystä. Tässä asiassa olemme mielestäni onnistuneet todella hyvin. Toinen hyvä juttu on se, että nuoria pelaajiamme on käynyt onnistuneesti testileireillä ulkomailla. Leirit ovat mahdollistuneet kontaktejeni kautta ja tulen tietysti käyttämään niitä tulevaisuudessakin.
Haluaisitko hieman avata kauden kulkua ja mikä oli mielestäsi huonoa kuluneen kauden aikana?
Avaan mielelläni, jotta peleissä käyvät ihmiset ymmärtävät miksi ja mitä olemme kauden aikana tehneet. Koimme heti kauden alussa vastoinkäymisiä, kun kaksi tärkeää keskikenttäpelaajaa (Marcus Heimonen ja Dudu) päättivät lopettaa pelaamisen vain viikkoja ennen kauden alkua. Tämän jälkeen meillä oli ringissä 12 täysi-ikäistä pelaajaa sekä paljon junioreita. Kausi alkoi meidän kannalta hyvin, mutta tämän jälkeen loukkaantumiset alkoivat vaivata ja esimerkiksi Teimuraz Apriamashvilin loukkaantuminen oli meille iso isku. Väitän, että kauden viimeisiin kamppailuihin saakka venähtänyt päätös koskien Kissat -ottelua vaikutti ratkaisukamppailuihin negatiivisella tavalla. Syyskuun toisena viikonloppuna olimme vielä sarjakärjessä, mutta seuraavalla viikolla putosimme pisteiden menetyksen takia viidenneksi. Tämä totta kai vaikuttaa jokaiseen joukkueeseen henkisesti. Tietysti parannettavaa löytyy, josta hyvänä esimerkkinä kauden otteluiden tulokset. Mielestäni olisimme voineet voittaa kauden aikana enemmän otteluita, mutta ajoittain kaaduimme epäonneen sekä omiin virheisiin. Valmentajana minä pyrin tekemään jokaisessa pelissä kaikkeni, jotta voitamme ottelun. Kausi on ollut kaikin puolin erittäin värikäs sekä tapahtumarikas. Hyvänä esimerkkinä se, että kolmesta eri joukkueen pelaajasta tuli kesän aikana isä ja yksi meni naimisiin (naurahtaa).
Gnistan teki elokuun aikana useamman pelaajahankinnan. Mitä uudet pelaajat toivat mielestäsi joukkueeseen?
Olen kuullut väitteitä, että Gnistan maksaa pelaajille Kakkosen tasolle suuria korvauksia, mutta haluan kumota nämä valheeksi. Elokuussa joukkueeseen tulleet pelaajat halusivat hyvään valmennukseen sekä laadukkaaseen organisaatioon. Mielestäni he olivat selkeitä vahvistuksia, niin pelaajina kuin myös ihmisinä.
Koko seuran tilannetta ajatellen, mikä oli mielestäsi positiivisin asia kaudessa?
Tämän kauden parhaaksi asiaksi seurassa haluan nostaa A-juniorit. Joukkue voitti keväällä lohkonsa ikäluokan Kakkosessa ja varmisti syksyllä SM-karsintapaikan sijoittuen Ykkösen lohkossa toiseksi. Tämä antaa jatkuvuutta sekä mahdollisuuksia nuorille pelaajille nousta aina edustusjoukkueeseen saakka. B-junioreiden nousu Ykköseen, Gnistan/Ogelin nousukarsintapaikka Kolmoseen sekä C-junioreiden nousu aluesarjaan ovat myös hienoja juttuja. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.
Millaisena näet Kakkosen tilan vuonna 2018?
Mielestäni Suomen Kakkosessa seurojen tärkeimpiä tavoitteita tulisi olla nuorten pelaajien kehittäminen. Meidän tulisi muistaa, että kyseisen sarjan taso ei ole korkein mahdollinen ja edellä mainitsemani asia tulisi olla jokaisen seuran päätavoite, vaikka totta kai myös pelitulokset ovat tärkeitä. Haluaisin yleisesti ottaen herättää keskustelua siitä, että millainen on Kakkosessa valmentajan rooli, sillä osa pelaajista ei pysty osallistumaan säännölliseen harjoitteluun ja tämän lisäksi on pelaajia joilta puuttuu motivaatiota. Sen takia sarjassa pitäisi antaa enemmän peliaikaa nuorille pelaajille sekä seurojen, piirien ja Palloliiton tulisi miettiä, mistä saada enemmän rahaa, jotta sarjan taso nousisi.
Millaisin eväin Gnistan lähtee ensi kauteen ja mitä haluat sanoa vielä haastattelun loppuun?
Positiivista meillä on muutamien nuorien pelaajien kanssa sopimukset ensi kaudesta. Tämän lisäksi olemme käyneet muutamien pelaajien kanssa keskusteluita ja paketin rakentaminen on aloitettu hyvissä ajoin. Koko seuraa ajatellen olemme hyvässä tilanteessa, sillä viime talvena Gnistanin henkilöstössä tehtiin isoja muutoksia ja nyt olemme saaneet tehdä vuoden töitä yhdessä, joten ensi kauteen lähteminen on paljon helpompaa. Haluan kiittää kokeneita pelaajia, jotka ovat jaksaneet treenata hyvin siviilitöistä huolimatta. Nuorille pelaajille kiitosta siitä, kuinka he ovat olleet aloitteellisia harjoituksissa sekä näyttäneet halunsa oppimista kohtaan. Tämän lisäksi kiitos apuvalmentaja Petri Haapimalle, maalivahtivalmentaja Alessandro Marzuolille, manageri Antti Uusitalolle, fysioterapeutti Eetu Nummelinille, fysiikkavalmentaja Joni Ruuskaselle, joukkueenjohtajille Markus Krabbelle sekä Mika Raatikaiselle, viestintävastaava Eelis Goebelille ja kaikille, jotka ovat jaksaneet käydä katsomassa meidän pelejä.

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.