Kuva: Riku Laukkanen

Sarjaennakko: Yllätysvalmis Gnistan valmiina kauteen

Pitkä odotus päättyy keskiviikkona, kun Ykkönen käynnistyy keltapaitojen osalta vierasottelulla Vaasan Palloseuraa vastaan.

Viime kauden Ykkösen nousijana täpärästi sarjapaikkansa säilyttänyt Gnistan on pystynyt pitämään kiinni avainpelaajistaan, jonka lisäksi joukkueen runkoa on vahvistettu useilla rutinoituneilla Ykkösen pelaajilla. Gnistanilla on kaikki valmiudet sarjapaikkansa vakiinnuttamiseen ja ennakkosuosikkien haastamiseen, mutta haaste tulee olemaan kova kaikkien aikojen tasaisimmaksi ennakoidussa Ykkösessä.

Keväällä 2020 puhjenneen koronapandemian vuoksi vasta kesäkuun lopussa käynnistynyt Ykkönen ei alkanut sarjanousijana kauteen lähteneen Kipinän kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Vasta elokuun puolivälissä voittotilinsä avannut Gnistan oli pahimmillaan jopa yhdeksän pisteen päässä säilymisviivasta, mutta elokuun alussa joukkueen komentoonsa ottaneen Ricardo Duarten ja elokuun aikana joukkueeseen saapuneiden vahvistusten kanssa jo hiipunut Kipinä syttyi uuteen roihuun. Syyskierroksen komealla 1,81 pisteen keskiarvolla selvittänyt Ogelin ylpeys pääsi juhlimaan sarjapaikan säilyttämistä kotiyleisönsä edessä lokakuun lopussa KPV:n kaaduttua 5-0.

Muutoksia kokeneessa Ykkösessä kolme stadilaista ja Veikkausliigan perinneseuroja

Koronapandemia loi omat vivahteensa myös Ykkösen kauteen 2021, kun hankalan tartuntatilanteen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi kauden alkua jouduttiin viivästyttämään muutamalla viikolla ja ensimmäiset kierrokset joudutaan pelaamaan joko osittain tai kokonaan tyhjille katsomoille. Viivästyksestä huolimatta jo viime keskiviikkona alkanut Ykkönen tullaan pelaamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti 12 joukkueen kaksinkertaisena sarjana, jonka jälkeen joukkueet jaetaan sarjatilanteen tilanteen mukaan kuuden joukkueen yksinkertaiseen ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Runkosarjassa kerätyt pisteet ja maalisuhteet seuraavat mukana jatkosarjaan ilman nollaantumisia. Ylemmän jatkosarjan paras nousee tuttuun tapaan Veikkausliigaan ja toiseksi sijoittunut pelaa liigakarsinnassa kaksiosaisen ottelun Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan. Alemman jatkosarjan kolme heikoimmin sijoittunutta putoavat Kakkoseen kaudeksi 2022.

Pitkään Ykkösessä viettäneet AC Oulu ja KTP nousivat viime kauden päätteeksi Veikkausliigaan. Täksi kaudeksi Ykköseen pudonneilta RoPS:lta ja TPS:ltä löytyy sen sijaan huomattavasti enemmän kausia pääsarjatasolta kuin Ykkösestä. Molemmat seurat tähyävät pikaista paluuta takaisin pääsarjaan ja useiden ennakkoarvioiden perusteella joukkueet saavat kannettavakseen nousijasuosikkien paineet tulevalla kaudella. Pohjanmaalta ponnistava kolmikko VPS, KPV ja Jaro sekä nimekkäitä hankintoja tehnyt Tammisaaren EIF ovat valmiita haastamaan pääsarjasta pudonneen kaksikon. Ykkösestä pudonneita AC Kajaania, SJK Akatemiaa ja MYPA:a nousivat korvaamaan kaksi helsinkiläisjoukkuetta PK-35 ja Klubi 04 sekä seitsemän vuoden tauon jälkeen Ykkösen kentillä esiintyvä Joensuun JIPPO. Kahden helsinkiläisjoukkueen liittyminen sarjaan takaavat tiukkoja paikalliskamppailuita värittämään alkavaa kautta ja kurinalaisella pelityylillään JIPPO ei tule päästämään yhtäkään vastustajaa helpolla. Toisen kautensa Ykkösessä aloittava MP ja aina yllätysvalmis MuSa ovat Gnistanille tuttuja vastustajia jo viime kaudelta.

Ykkösen viime vuosien ilmiöihin on kuulunut laadukkaat ulkomaalaispelaajat. Useasta joukkueesta löytyy tulevallakin kaudella ulkomaalaispelaajia, joita kannattaa ehdottomasti seurata. Muun muassa Fulhamista lainattu Sonny Hilton ilahduttaa TPS:n kannattajia heinäkuuhun saakka, Jaroon Saudi-Arabian liigasta saapunut hyökkääjä Macauley Chrisantus saattaa hyvinkin astua Veikkausliigaan poistuneen maaliruisku Anthony Olusanyan isoihin saappaisiin, MuSassa kaudella 2019 ihastuttanut japanilainen Takanori Yokochi liittyi KPV:n riveihin ja RoPS:n Belgian kolmanneksi ylimmältä sarjatasolta liittynyt Jonathan Vervoort on valmis ottamaan haltuunsa johtavan topparin roolin koko sarjassa. Suomen sarjoista tutummista nimistä on syytä mainita erikseen FC Lahdesta EIF:n paitaan siirtynyt Valdrin Rashica sekä MP:n keskikentän sielu Jonathan Dunyin. Heidän lisäkseen mielenkiintoinen nimi on MuSassa jatkava färsaarelaisjärkäle John Frederiksen, joka selätti talvella diagnosoidun aivokasvaimen ja on jälleen valmis tekemään tuhojaan porilaisten hyökkäyksessä. Ulkomaalaisten pelaajien ohella Ykkösen kentillä tullaan näkemään useita nimekkäitä kotimaisia pelaajia. Etukäteen tunnetuimmat lienevät TPS:n riveihin palannut kokenut Kasper Hämäläinen, PK-35:n värväämät Matias Hänninen ja Daniel Rantanen, Veikkausliigasta EIF:n takalinjoille siirtynyt Tuukka Andberg sekä Italiasta Suomeen ja Vaasaan palannut Kalle Multanen. Ykkösestä löytyy jälleen myös useita nuoria pelaajia, jotka ovat valmiita nousemaan parrasvaloihin kauden aikana.

Suomen Cup Gnistanin talvikauden helmenä

Kolmella valmistavalla harjoitusottelulla käynnistynyt talvikausi lähti todenteolla käyntiin Gnistanin voittaessa Suomen Cupin alkulohkonsa, johon kuuluivat Gnistanin lisäksi MP, JIPPO ja Klubi 04. Cupin urakka alkoi 2-2 tasapelillä MP:tä vastaan, mutta näytöstyyliin tulleet voitot JIPPO:sta ja Klubi 04:sta takasivat Gnistanille lohkovoiton. Valmistautumista lohkovaiheen huipentaneeseen Klubi 04-otteluun sotki osaltaan 14 vuorokauden koronakaranteeni, mutta laadukkaan etäharjoittelun myötä Klubi 04 kaatui lopulta komeasti 5-0. Jatkokierroksilla Gnistan varmisti paikan puolivälierissä kaataen EIF:n jatko-ottelun päätteeksi sivuten samalla seurahistorian parasta sijoitusta Suomen Cupissa. Puolivälierissä matka katkesi tylysti lopulta koko kilpailun voittaneen KuPS:n ollessa kotikentällään parempi selvin lukemin.

Suomen Cupin päättyessä sarjakauden alkuun oli vielä noin kaksi kuukautta aikaa, joten pelikuvioita on hiottu harjoitusotteluilla eri sarjatasojen joukkueita vastaan. Vaihtelevin tuloksin edenneet pelit ovat valmennusjohdon mukaan auttaneet joukkuetta löytämään suoritustasonsa rajat sekä tiedostamaan vahvuutensa ja heikkoutensa. Valmistavien otteluiden tiimoilta talvikausi huipentui PK-35:tä vastaan käytyyn kenraaliharjoitukseen, joka päättyi keltapaitojen 0-2 voittoon.

Toimintaansa ammattimaistaneessa joukkueessa runsaasti vaihtuvuutta

Gnistanin joukkueenrakennuksessa otettiin merkittävä strateginen muutos Ricardo Duarten allekirjoitettua jatkosopimuksen viime marraskuussa. Aiempaa ammattimaisempiin toimintatapoihin siirtymisen tarkoituksena on rakentaa ammattimainen toimintaympäristö lahjakkaiden pelaajien kehittämiseksi. Strateginen muutos tarkoitti sitä, että pelaajan oli pystyttävä sitoutumaan yhteisiin harjoitteluaikoihin esimerkiksi aamuisin tai keskellä päivää. Tämä johti useamman viime vuosilta tutun kokeneemman pelaajan lähtöön ja toisaalta yhä useampi lupaava nuori pelaaja koki Gnistanin hyvänä vaihtoehtona seuraavan askeleen ottamiseksi uralla.

Ricardo Duarten johtama taustatiimi koki hieman muutoksia talven aikana. Laajan valmennuskokemuksen omaava Rui Carvalho korvasi valmentajana Marko Kolsin, joka jatkaa seuran toimitusjohtajana. Carvalhon lisäksi valmennustiimiä täydentävät Mikke Salonen toisena valmentajana toimien samalla myös A-junioreiden vastuuvalmentajana sekä maalivahtien valmennuksesta vastaava Ossi Koskela. Taustatiimissä jatkavat Carlos Fradão fysiikkavalmentajana ja Niklas Virta fysioterapeuttina.

Joukkueen runko alkoi hahmottua nopeasti jo loppusyksyn aikana, kun usea viime kauden avainpelaaja allekirjoitti jatkosopimuksen. Lisäksi alettiin jo nähdä ennusmerkkejä tulevasta, kun Kyprokselta Suomeen palannut 21-vuotias maalivahti Samu Volotinen katsoi Gnistanin olevan paras vaihtoehto kehittymiselle pelaajana. Suomen Cupin alkaessa joukkue olikin käytännössä viimeistä silausta valmis, mutta siirtoikkunan umpeutuessa huhtikuussa joukkueessa nähtiin muutamia merkittäviä muutoksia.

Maalivahtiosastolla muun muassa Apollon Limassolia ja VPS:aa edustanut Samu Volotinen saa kilpailijakseen EIF:sta Gnistaniin siirtyneen Jiri Kosken, joka on todella rutinoitunut torjuja Ykkösen tasolla. Kaksikko korvaa Hakaan siirtyneen Aatu Hakalan ja VJS:n paitaa jatkossa kantavan Tomi Maanojan. Maalivahtikolmikon täydentää oma kasvatti Aleksi Ahonen Salifu Senghoren siirryttyä Seinäjoelle SJK:n joukkueeseen.

Puolustusosasto meni lähes täysin uusiksi, sillä ainoa viime kaudesta joukkueessa jatkava pelaaja on dynaaminen laitapuolustaja Nnaemeka Anyamele. Merkittävin menetys oli aiemmin kapteeninnauhaa kantaneen Pauli Kuusijärven lähtö, mutta häntä korvaamaan hankittiin EIF:sta Oulunkylään kehittymään tullut Gentrit Kovaqi. Kovaqin ohella toppariosastoa vahvistettiin Hollannin toiseksi korkeimmalla tasolla vakioroolissa pelanneella Fabian de Abreulla. Kärkikaksikon takana pelipaikkaa kärkkyvät Joel Europaeus sekä A-junioreista edustusjoukkueeseen noussut Elias Säyniö. Gnistanin laitapuolustus koki merkittävän takaiskun huhtikuussa, kun Ilmari Hieta päätti keskittyä siviilitöihin jalkapallon sijaan. Korvaajaksi hankittiin pikavauhtia viime kaudella Kiffenissä nousujohteisia otteita esittänyt Verneri Meriläinen. Meriläisen ja aiemmin mainitun Anyamelen ohella laitapuolustusta on vahvistettu Pasi Forsmanilla sekä Samu Laitisella, jolla on vielä muutaman kuukauden kuntoutus jalkavamman kanssa. Taustalla pelipaikasta taistelee vasta 16-vuotias tulevaisuuden lupaus Elton Maloku.

Keskikentällä viime kauden tärkeä pelinrytmittäjä Omar Jama päätti jatkaa joukkueessa saaden käsivarteensa kapteenin nauhan jatkossa. Jaman lisäksi Onni Tiihosen ja Albin Mehmetin nimet saatiin jatkosopimuspapereihin. Kokeneet Joel Perovuo ja Hidetoshi Wakui jättivät joukkueen, mutta korvaajiksi hankitut Armend Kabashi ja Jimi Kovalainen tuovat keskikentälle Veikkausliiga- ja kansainvälistä kokemusta sekä nuorta talenttia. Aiemmin mainittujen nimien ohella keskikenttää vahvistettiin kahdella erittäin mielenkiintoisella nimellä. Uutta nousua uralleen hakeva Maximo Tolonen sekä ulkomailla uraansa luonut, monipuolinen Santeri Kuivalainen voivat parhaimmillaan olla todellisia jokerikortteja Gnistanin keskikentällä.

Hyökkäyksessä jatkosopimuksen allekirjoittaneet Lucas MoraisDouglas Caé ja Rony Huhtala osoittivat jo viime kaudella olevansa todellisia avainpelaajia Ricardo Duarten kolmen hyökkääjän järjestelmässä, joten kolmikon jatkaminen joukkueessa oli todellinen lottovoitto. Tärkeän kolmikon lisäksi hyökkäystä on vahvistettu Topi Järvisen kaltaisella rutinoituneella Ykkösen tason pelaajalla sekä Hakasta tulleella Akseli Lehtojuurella. Jokerikorttina taustalta löytyy vielä vaikeasta polvivammasta pelikuntoa lähestyvä Kasperi Liikonen, joka esitti lupaavia otteita viime kesänä ennen loukkaantumistaan. Jobinpostia hyökkäysosastolle tuli huhtikuussa, kun jo syksyllä jatkosopimuksen allekirjoittanut Masar Ömer joutui lopettamaan peliuransa vaikean jalkavamman vuoksi.

Vahvistuneen Gnistanin kausi alkaa vierasottelulla VPS:aa vastaan ensi keskiviikkona 12.5. klo 18:30. Ensimmäinen kotiottelu on vuorossa viikon päästä sunnuntaina 16.5. Musan Salamaa vastaan, joka tämän hetken Aluehallintoviraston määräysten mukaan pelataan ilman yleisöä. Ensi viikolla on luvassa tarkempaa tietoa tulevista kotiotteluista sekä infoa kausikortin ostaneille.

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.