Paluu Kakkosen kärkeen – raportti Gnistanin loppukaudesta

Gnistan lähti kauden jälkimmäiselle puoliskolle sarjakakkosena ja piti pintansa loppuun asti. Honka oli ylivoimainen, mutta Gnistan oli lopulta usean pisteen turvin sarjakakkonen, vaikka kauden toinen puolisko ei mennyt tuloksellisesti aivan yhtä vahvasti kuin alkukausi.
– Tuloksellisesti päästiin tavoitteeseen, palautettiin Gnistanin uskottavuus Kakkosen kärkiryhmänä. Virallinen tavoite oli olla 3 joukossa, summaa päävalmentaja Mikko Eskelinen.
– Päästiin urheilullisiin tavoitteisiin: lohkossa kolmen joukkueen ja saatiin kaksi pelaaja liigaympyröihin (Isaksson ja Otronen), vahvistaa manageri Uusitalo päävalmentajan näkemyksen
Gnistanin sarjakauden jälkimmäinen puolisko alkoi 18.7. Keravan urheilupuistosta ja päättyi lauantaina 3.10. Järvenpäässä. Loppukausi sisälsi kaikkiaan 5 voittoa, 3 tasapeliä sekä 6 tappiota.
Heinäkuun loppu ja elokuun alku sujuivat mainiosti Gnistanin yltäessä kauden pisimpään voittoputkeensa voittaen neljä ottelua putkeen. Elokuun alussa Gnistan pelasi kolme ottelua putkeen päästämättä maaliakaan. Voittoputkea seurasi heikko 10 pelin jakso, joka sisälsi vain yhden voiton sekä kahdeksan voitotonta peliä, kaikkiaan 3 tasapeliä sekä 5 tappiota.
Pelaajaliikenne HIFK:n ja Gnistanin välillä jatkui kauden toisella puoliskolla. Siirtoikkunan umpeutuessa syyskuun alussa lyötiin joukkueiden kokoonpanot lukkoon. Gnistanista HIFK:hon loppukaudeksi siirtyivät Atte Otronen sekä Keaton Isaksson, jotka olivat jo aiemmin olleet HIFK:ssa lainalla. HIFK:sta Gnistanin riveissä oli loppukauden Kalle Sotka. Ennen siirtoikkunan umpeutumista HIFK:sta lainalla kävivät Sotka, Mika Johansson, Jesse Ahonen sekä Milo Jung.
– Keatonin nousemista HIFK:n liigamiehistöön emme pystyneet tietenkään paikkaamaan. Pelimme yksi sieluista, myöntää Eskelinen.
Lainapelaajien ohella myös muut pelaajasiirrot värittivät loppukautta. Liikennettä oli niin sisään- kuin ulospäinkin. Joukkueessa piipahtivat hyökkääjä Fisnik Gerxhaliu ja laitalinkki Ville Moilanen. Gerxhaliu edusti Gnistania kahdessa ottelussa. Maaleja ”Fisun” tilille ei tullut, mutta mies alusti syötöillään kaikkiaan kaksi osumaa pelaamissaan otteluissa Ilves-Kissoja ja FCV:tä vastaan.
Gerxhaliu lähti elokuun alussa kotikonnuilleen Kosovoon ja pelasi sittemmin ÅIFK:n riveissä. Vasta 16-vuotias Ville Moilanen tuli elokuun puolivälissä PS Kemin junioreista Gnistaniin ja edusti Keltapaitoja kolmessa ottelussa ennen kuin muutti Bradfordiin, jossa liittyi Bradfordin junioriakatemiaan. Moilanen ei maalinteossa pelaamissaan otteluissa tehnyt, mutta teki vaikutuksen ennakkoluulottomilla otteillaan vasempana laitalinkkinä.
– Profiililtaan niitä pelaajia, joita haluamme nähdä Keltaisissa myös jatkossa, kommentoi manageri Uusitalo Moilasta 14.8. tapahtuneen debyytin jälkeen.
Siirtoikkunan viime päivinä, elokuun lopussa kiinnitettiin hyökkääjä Sami Okkonen loppukaudeksi Gnistaniin. Kokenut pelimies edusti Keltaisia jo viime kaudella kahdessa ottelussa, tuolloin HIFK:n lainapelaajana. Okkonen pelasi Gnistanissa kaikkiaan 7 ottelua jääden ilman maalimerkintöjä. Okkonen tuli kaikissa otteluissa vaihdosta kentälle toisella puoliajalla, peliaikaa tuli useimmiten 20-25 minuuttia. Syyskuun alussa Honkaa vastaan Okkonen korvasi loukkaantuneen Teemu Pastilan ja pelasi 64 minuuttia.
Gnistan koki menetyksiä pelaajarintamalla. Ensin ryhmän jätti Tampereelle opiskelemaan muuttanut Riku Oras. Joukkueen avainpelaajiin kuulunut Oras jätti joukkueen elokuun puolivälissä. Syyskuun puolivälissä luottotoppari Pauli Loukola muutti niin ikään opiskelujen vuoksi Englantiin ollen loppukauden pois kokoonpanosta.
Pelisysteemin sisäänajo jatkui kauden jälkimmäiselläkin puoliskolla, mutta poissaolot loukkaantumisten ym. syiden takia loivat haasteita harjoitteluun. Gnistan luotti lyhytsyöttöpeliin niissäkin otteluissa, jossa joukkue oli pelillisesti altavastaaja. Heikkotasoinen kotikentän tekonurmi vaikeutti pelisysteemin toteuttamista kotipeleissä, mutta vieraspeleissä oma peli sujui paremmin. Kohokohtana oli elokuun alun vierailu Vaajakoskella, joka päättyi Keltapaitojen vakuuttavan esityksen jälkeen 0-2 vierasvoittoon.
– Syyskuussa harjoituksissa kävi 10-14 pelaajaa, pelitavan yksityiskohtia (pelinomasesti) emme enää voineet harjoitella järkevästi, joten pysyttelimme pelitavan perusteissa, pallonhallintapeleissä, tilanteenvaihdoissa ja ihan perusharjoittelussa. Se tietenkin näkyi varsinkin murtautumisissa, missä olisi tarvittu pelinomaisia toistoja oikealla ryhtmillä. Talvi/Kevät kaudella pääsimme niissä jo hyvään vaiheeseen, mutta sitten elo-syyskuussa pelimerkit vähenivät, Eskelinen analysoi.
Loukkaantumiset ja muut poissaolot kolhivat Gnistan-miehistöä alkukauden tavoin. Gnistan joutui pelaamaan monissa otteluissa ilman puhtaita kärkimiehiä. Useissa otteluissa joukkue oli liikkeellä kapealla pelaajamateriaalilla saaden aloituskokoonpanon lisäksi kasaan vain 4 vaihtopelaajaa. Kotiottelussa PKKU:ta vastaan Gnistan joutui otteluun vain kolmella vaihtopelaajalla sekä ilman varamaalivahtia.
Pelaajista erityismaininnan ansaitsee erinomaisessa vireessä loppukaudella ollut Teemu Pastila, ”Pasti” iski viimeisessä kuudessa ottelussa neljä osumaa. Alkukaudesta vaihtopelaajan roolissa ollut nuori Santtu Toiviainen murtautui loppukauden aikana avauskokoonpanoon. Toiviainen oli yksi loppukauden tasaisimmin suorittaneista Gnistan-pelureista. Keaton Isaksson oli johtavassa roolissa ennen poistumistaan HIFK:n riveihin. Erityisesti hyökkäyspäässä Isakssonin rooli oli iso hänen toimiessaan usein sen ratkaisevan syötön antajana, joka avasi maalipaikan.
Eskelinen ei ole tyytyväinen loppukauteen, mutta kehaisee loppuanalyysissään Santtu Toiviaista.
– En usko sattumiin tai onneen ja syyskaudella saimme mitä ansaitsimme. Sitoutuminen ei enää ollut ihan 100%, pelitapaa emme pystyneet harjoittelemaan riittävän tarkasti. 95% suoritus ei riitä. Loppukauteen kukaan ei voi olla tyytyväinen ja se tietenkin laskee kokonaisarvosanaa kaudesta. Jos halutaan mennä seuraavalle tasolle pitää joukkue olla sitoutuneempi ja tavoitteellisempi. Joukkuetta pitää nuorentaa ja saada mukaan lisää Santtu Toiviaisen kaltaisia nälkäisiä työmoraaliltaan huipputyyppejä.
Kysyttäessä, miksi Toiviainen murtautui aloituskokoonpanoon syyskauden aikana, Eskelinen innostuu analysoimaan kattavasti Toiviaista pelaajana:
– Santtu on esimerkillinen urheilija nuoresta iästään huolimatta, ”aina kentällä ekana ja vikana pois” kuvaa Santtua. Santtu on kaikille hyvä esimerkki. Santtu vain yksinkertaisesti halusi, harjoitteli AINA laadukkaasti, hyvällä asenteella ja lopulta raivasi tiensä avaukseen. Pelaaajana Santtu kaipaa vielä lisää fysiikkaa eli tässä tapauksessa nopeutta, räjähtävyyttä, voimaa, jotta seuraavan askeleen pystyisi ottamaan. Santtu on ns. valmentajan unelmapelaaja, juoksee vaikka betoniseinästä läpi, jos se on joukkueen edun mukaista ja valmentaja käskee. Toisaalta Santtu kaipaa lisää luovuutta, tarkkuutta ratkaisusyöttöihin ja rohkautta antaa niitä. Uskon Santun asenteen kantavan miehen vielä omalle huipulleen. Mikä se on, sitä en uskalla vielä ennustaa.
Kokonaisuutena Gnistanin kausi oli vähemmän dramaattinen kuin viime kausi. Gnistan saavutti ennen kautta asetetun tavoitteen palata Etelälohkon kärkikastiin. Joukkueen vahva alkukausi sekä muutamat huippuonnistumiset kauden aikana johtivat siihen, että Gnistan varmisti kakkostilansa jo hyvissä ajoin. Edes heikko loppukausi heikentänyt asetelmia sarjataulukossa. Laajan pelaajamateriaalinsa turvin Gnistan onnistu selviämään loukkaantumissumista, jotka koettelivat joukkuetta läpi kauden.
Manageri Uusitalon näkemyksen mukaan Gnistan meni kaikilta osin eteenpäin kuluneella kaudella. Urheilullinen tavoite saavutettiin ja toiminnan laatua harjoittelussa kohennettiin. ”Kyttä” on tyytyväinen myös HIFK-yhteistyön laatuun. Kentän ulkopuolella mentiin  myös eteenpäin: Yhteistyökumppanien määrä kasvoi ja Klubikortti lanseeraattiin.
– Kaiken kaikkiaan klubikorttien levikki oli noin 200 kappaletta, mikä on merkittävästi enemmän kuin normaali kausikorttimyynti on ollut, myhäilee Uusitalo.
Kentän ulkopuolisen toiminnan kehityksestä esimerkkejä ovat myös PSV-juniorikoulu, syyskuinen juhlaottelu FCV:ta vastaan sekä Gnistanin historian yleisöennätys kesäkuisessa KäPa-ottelussa.
– Tästä on hyvä lähteä rakentamaan ensi kautta, toteaa ”Kyttä”.
Eskelinen kiteyttää kauden 2015 positiivisten ja negatiivisten asioiden avulla. Positiivisina seikkoina Eskelinen näkee joukkueen sitoutumisen pelitavan opetteluun. Pelitavan kehittymiseen Eskelinen on niin ikään tyytyväinen, mutta toteaa samaan hengenvetoon valmentajaa miellyttävän kehityksen loppuneen elokuussa.
Eskelinen listaa positiivisiksi seikoiksi myös yksilöiden kehittymisen, joukkuehengen, uskolliset kannattajat sekä Gnistanin organisaation kokonaisuudessaan lipunmyyjistä, makkaranpaistajista huoltajiin. Negatiivisina seikkoina Eskelinen mainitsee pelaajien yleisen sitoutumisen sekä elo-lokakuun harjoitteluaktiivisuuden.
Gnistanin pelaajista onnistujiksi Eskelinen nimeää Marko Koskisen, Teemu Pastilan, Santtu Toiviaisen, Pauli Loukolan, Keaton Isakssonin sekä Valte Vuorelan. Hän antaa kiitosta myös manageri Uusitalolle, joka pystyi nostamaan Gnistanin takaisin parrasvaloihin.
– Iso kiitos valmennustiimille, iki-Gnistan Krabbelle sekä muille taustoille lääkäreistä mediatiimiin, kiittelee puolestaan Uusitalo.
– Kokonaisarvosana jää huonon loppukauden takia kahdeksaan eli hyvään, kiteyttää Eskelinen ja jatkaa:
– Oli huikea matka ja Gnistanilla tulee olemaan aina paikka sydämessäni.
Tilastokatsaus Gnistanin loppukauteen 2015:
´
Pelatut ottelut:
18.7. PKKU-Gnistan 4-2 (Schwalenstöcker 63′, Heinolainen 71′, 82′, Saari 90+2′ / Sotka 11′, Pastila 20′)
25.7. Gnistan-Ilves-Kissat 2-1 (Vuorela rp. 69′, Tirkkonen 89′ / Mörö 43′)
1.8. FCV-Gnistan 0-2 (Vuorela 26′, 84′)
5.8. Gnistan-JäPS 2-0 (Isaksson 7′, 45′)
8.8. Gnistan-NJS 5-0 (Sotka 22′, Oras 76′, Isaksson 83′, Arolinna 85′, Isaksson 90′)
14.8. Atlantis-Gnistan 2-1 (Uyi 43′, Ärilä 84′ / M. Koskinen 47′)
22.8. Gnistan-TPV 0-0
30.8. KäPa-Gnistan 2-0 (Riikonen 5′, 7′)
5.9. Honka-Gnistan 2-1 (Da Silva 14′, Mikkonen 49′ / Pastila 3′)
11.9. Gnistan-PKKU 3-1 (Sotka 10′, Pastila 45+1′, 48′ / Leinonen 44′)
15.9. Gnistan-Honka 1-1 (Tirkkonen 2′ / Saarinen 53′)
19.9. Ilves-Kissat-Gnistan 2-1 (Nieminen 2′, 25′ / Pastila 90+1′)
25.9. Gnistan-FCV 1-3 (M. Koskinen 3′ / Laaksonen 27′, Huisman 36′, oma maali 86′)
3.10. JäPS-Gnistan 0-0
Gnistanin maalipörssi 2015:
7 maalia
Valte Vuorela
6 maalia
Keaton Isaksson
Teemu Pastila
3 maalia
Kalle Sotka
Marko Koskinen
2 maalia
Janne Arolinna
Riku Oras
Niko Tirkkonen
Jesse Ahonen
Kron Rexhepi
Oma maali
1 maali
Antton Koskinen
Matias Hänninen
Milo Jung
Miro Kauti
Pauli Loukola
Toni Takamäki
Tuomas Mustonen
Varoituspörssi 2015:
6 varoitusta
Marko Koskinen
5 varoitusta
Niko Tirkkonen
4 varoitusta
Astrit Kabashi
3 varoitusta
Valte Vuorela
Miro Kauti
Antton Koskinen
Pauli Loukola
2 varoitusta
Antti Uusitalo
Kalle Sotka
1 varoitus
Keaton Isaksson
Joonas Kauti
Toni Takamäki
Teemu Pastila
Olavi Hetemäki
Maalivahdit     pelatut ottelut / päästetyt maalit / nollapelit
Atte Otronen           7        11            2
Ville Saikkonen        15        16        4
Olavi Hetemäki        4           4        2
Mika Johansson        1        0        1

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.