Paluu Kakkosen kärkeen – Raportti Gnistanin alkukaudesta

Gnistan lähti vaikean viime kauden jälkeen tähän kauteen selkein tavoittein. Tavoitteena oli palata Etelälohkon kolmen parhaan joukkoon, ainakin alkukauden osalta tavoitteessa on onnistuttu, sillä kahden viikon kesätauolle lähdettäessä Gnistan on turvallisen tuntuisesti lohkonsa kakkosena.
Suuntaviivat uudelle kaudelle vedettiin jo marraskuussa, kun Gnistan solmi yhteistyön Veikkausliigaan nousseen HIFK:n kanssa. Tämän jälkeen Gnistan nimitti päävalmentajakseen Mikko Eskelisen, joka toimii myös HIFK:n aamuharjoitusten vetäjänä.
– Kokonaisvaltaisuus on valmennusprosessini ydin, mihin kaikki toiminta pohjautuu. Fyysinen rasitus, henkinen rasitus/stressi, pelitaito, pelitapa/taktiikka. Jokaisessa harjoituksessa/viikossa/jaksossa on kaikkia näitä neljää osa-aluetta, mutta harjoitusärsykkeet sekä rasitustaso vaihtuvat. Prosessilla on kaksi tärkeää tavoitetta, kehittää yksilöiden ominaisuuksia ja saada joukkueen kollektiivinen tekeminen paremmaksi. Jokainen harjoitus on jotenkin linkitetty meidän peliin. Pelissämme on kaksi isoa tavoitetta, hallita palloa ja saada pallo mahdollisimman nopeasti pois vastustajalta ja tietenkin tilanteenvaihdot, niihin reagoimiset, avaa Eskelinen valmennuksellista filosofiaansa.
Joukkueen managerina toista kautta toimiva Antti Uusitalo on tyytyväinen niin HIFK:n kanssa tehtävään yhteistyöhön kuin valmennukseenkin:
– HIFK-yhteistyö on toiminut hyvin. Pääasiallisesti sieltä mukana olleet pelaajat ovat vastanneet meidän tarpeita ja kaikki ovat olleet mukana hyvällä asenteella. HIFK:n kanssa järjestetään elokuussa PSV-jalkapallokoulu ja muutenkin yhteistyötä kehitetään monella tapaa, tästä kuullaan toivottavasti pian lisää.
– Harjoittelun ja valmennuksen osalta ollaan otettu merkittävä kehitysloikka. Kiitos siitä kuuluu valmennuskaksikolle. Pelaajat ovat erittäin motivoituneita ja se huokuu harjoittelun laadussa.
Myös Eskelinen ilmaisee tyytyväisyytensä HIFK:n kanssa tehtävään yhteistyöhön ja näkee yhteistyön positiiviset puolet myös Gnistanin pelaajiston kannalta:
– HIFK-yhteistyö on muutenkin ollut erittäin hedelmällistä. Olemme saaneet erittäin hyviä vahvistuksia läpi kauden ja omat pelaajat ovat nähneet, missä liigapelaaja menee ja miten pitkä matka on kavuttavana, jos liigaan mielii. Joukkue on hyvin ymmärtänyt yhteistyön merkityksen isossa kuvassa ja ns. perinteisiä farmijoukkueen ongelmia ei ole. Päinvastoin joukkueen henki on erinomainen ja tuntuu paranevan kokoajan.
Joukkue alkoi muodostua hiljalleen valmentajan nimittämisen jälkeen. Uusitalo sai kasaan kokeneen joukkueen. Materiaalissa on niin paljon laajuutta puolustuksessa ja keskikentällä, että nämä osa-alueet kestävät loukkaantumisiakin. Pitkin talvea tuli julki oulunkyläläisyleisölle tuttujen nimien paluumuuttoja takaisin Gnistanin riveihin. Myös viime kaudella vahvoja otteita HIFK:n lainapelaajina Gnistanissa esittäneet Marko Koskinen ja Riku Oras saatiin kiinnitettyä sopimuspelaajiksi.
– Joukkueen kasaaminen sujui todella hyvin, myhäilee manageri Uusitalo ja jatkaa:
– Runko, joka perustui viime kauden pelaajiin, oli tiedossa marraskuussa. Tämän jälkeen otimme tavoitteen, että tammikuun loppuun mennessä koko joukkue on koossa. Joulu- ja tammikuussa mukana oli vielä paljon koepelaajia. Lopulta tammi-helmikuun vaihteessa joukkue oli suunnitellusti kasassa.
Uusitalon mukaan Gnistanissa oli imua, joka helpotti joukkueen kasaamista:
– Pelaajia oli paljon tarjolla. Pelaajien kiinnostukseen vaikutti luonnollisesti paljon se millainen joukkue oli kasautumassa, mikä oli valmennusryhmä ja toisaalta mitä mahdollisuuksia IFK-yhteistyö tarjosi. Pääosin saimme mukaan ne pelaajat, joita halusimme. Pari pelaajaa olivat sellaisia, joita yritimme, mutta päätyivät lopulta muualle. Keaton Isaksson tuli vielä mukaan myöhemmin, kun selvisi, että hän ei jää IFK:n sopimuspelaajaksi.
Eskelisen mukaan jo harjoituskaudella oli selkeät tavoitteet:
– Harjoituskaudella aloitimme käymään pelitapamme ydintä ja isoa kuvaa pelistä. Pyrimme saamaan heti saman viikkorytmin, mitä on ottelukaudellakin. Alkuun pelaajilla oli vaikeuksia tottua kovaan ja henkisesti vaativaan harjoitteluun.
Sarjakauteen valmistavat harjoitusottelut menivät Gnistanin osalta hyvin ja näyttivät omalta osaltaan suuntaa sille, että Kakkosen kestomenestyjä on palaamassa takaisin lohkonsa kärkeen. Kaiken kaikkiaan yhdestätoista harjoituspelistä Gnistan voitti seitsemän. Tappioita tuli vain kaksi, HIFK:lle ja FC Lahti Akatemialle, molemmat niukasti 1-0 lukemin. Tasapelejä tuli myös kaksi, Klubi-04:ää ja Grankulla IFK:ta vastaan. Tavoilleen uskollisena Gnistan ei pelannut yhtään harjoituspeliä Etelälohkon joukkueita vastaan.
– Harjoituskausi onnistui kuitenkin todella hyvin, saimme pelimme isot linjat käytyä hyvin läpi ja pelaajien ajattelu pelistä yhtenäistyi, alkoi näkymään kollektiivisuutta. Kova rasituksen nosto tosin toi monelle hiukan enemmän pikkuvammoja, kiteyttää Eskelinen ja avaa harjoituskauden ja sarjakauden eroja harjoitusprosessin näkökulmasta:
– Peli- ja harjoituskaudella ei ole eroa harjoitusprosessin kannalta, molemmissa tärkein on peli ja pelaajien ominaisuuksien kehittäminen. Ottelukaudella seuraava peli on se mihin rytmitetään toiminta, harjoituskaudella seuraavalla ottelulla ei ole niin isoa roolia.
Suomen Cupissa Gnistanin taival tyssäsi tällä kertaa viidennelle kierrokselle, jossa BK-46 osoittautui huhtikuun 1. päivä Oulunkylässä vahvemmaksi lukemin 1-2. Gnistan selvisi 5. kierrokselle lyömällä ensin Nelosta pelaavan SUMU77:n ja myöhemmin tiukasti hanttiin laittaneen Kolmosen SexyPöxyt, molemmat vieraskentällä.
Selviäminen 5. kierrokselle oli Gnistanille selkeä parannus kahteen edelliskauteen, jolloin matka on tyssännyt heti 3. kierroksella.
Oman värinsä alkukauteen ovat tuoneet HIFK:n lainapelaajat. Kaiken kaikkiaan kuusi lainapelaajaa tähtirinnoista on vetänyt ylleen Keltasinisen paidan tällä kaudella. Näistä tunnetuin oulunkyläläisyleisölle on ehdottomasti Tuomas Mustonen, joka edusti Gnistania vuosia ennen kuin siirtyi nykyisen työantajansa alaisuuteen kauden 2013 päätteeksi.
”Muden” paluu tapahtui kauden ensimmäisessä kotiottelussa 8.5. TPV:tä vastaan. Paluu sujui tehdystä maalista huolimatta epäonnisesti sillä Mustonen loukkasi reittään maalin tehtyään joutuen sivuun peleistä useaksi kuukaudeksi. Mustosen lisäksi tähtirinnoista Gnistan-paidassa ovat esiintyneet Milo Jung, Jesse Ahonen, Esa Terävä, Matias Hänninen ja Kalle Sotka.
Lainapelaajista myös kaikki Terävää lukuunottamatta ovat päässeet maalin makuun. Jesse Ahonen osui jopa kahdesti kesäkuun alussa paikallisottelussa KäPaa vastaan.
Harjoituspeleissä Gnistanin riveissä nähtiin myös HIFK:n avainpelaajat Eero Peltonen ja Pekka Sihvola.

Tuomas Mustosen paluu Keltapaitaan otettiin lämmöllä vastaan Oulunkylässä

Gnistan on koko alkukauden ajanut sisään pallonhallintaan perustuvaa pelisysteemiä, joka perustuu laadukkaaseen lyhytsyöttöpeliin. Pelisysteemin keskeneräisyys on näkynyt kentälläkin, sillä usein Gnistanin peli on ollut hyvinkin vaatimatonta.
Kotiotteluissa pelisysteemin noudattaminen on ollut hankalaa johtuen Oulunkylän Fair Pay-areenan alustasta. Kovalla tekonurmella pallo pomppii paljon ja se tekee laadukkaan lyhytsyöttöpelin vaikeaksi, silti kotikentällä nähtiin yksi alkukauden parhaista peliesityksistä Gnistanin kaataessa vieraskentillä sillä hetkellä voittamattoman FC Vaajakosken lukemin 3-0.
Alkukauden selkeä kohokohta oli kuitenkin kesäkuun lopussa napattu 2-3 vierasvoitto TPV:stä. TPV johti vielä puoliajalla 2-1, mutta Gnistan nousi rinnalle ja ohi luottaen koko pelin ajan omaan pelisysteemiinsä, vaikka vastustaja oli vaikea.
– Yksilötasolla alkukausi on ollut hyvä. Tällä hetkellä pystymme jo reagoimaan lennosta moneenkin vastustajan ”siirtoon”. Pelissämme tulee lähes aina näkymään halu hallita palloa ja prässäämme pallon vastustajalta mahdollisimman nopeasti pois. Näin saamme peliin tempoa ja se taas kehittää pelaajia, joka on yksi tavoitteemme. Pelaajien kyky tehdä pelimme kannalta oikeita ratkaisuja on parantunut, mutta vaatii toki vielä harjoitusta.
– Isoin ongelma tulee ihan simppelistä asiasta, pelin oikeisiin ratkaisuihin vaikuttavan informaation hakeminen/etsiminen. Jotta saamme peliämme nopeammaksi ja oma pelitapa näkyy jokaisessa ratkaisussa tarvitaan hirvittävä määrä harjoitusta miten, milloin ja mistä oleellinen tieto tulee.
Puhutaan pelin hahmottamisesta eli nopeasta hahmottamisesta, mitä meidän peli vaatii. Tässä on vielä paljon tekemistä eikä tämä ole nopea prosessi, summaa Eskelinen pelillistä kehitystä, pelin ongelmakohtia ja jatkaa:
– Futiksen haastavampia asioita opettaa on pelin rytmittäminen. Milloin mennään nopeasti, milloin hitaasti, milloin pitää vaihtaa kaistaa, milloin ja miten pitää luoda paikallinen ylivoima samalle kaistalla ja olla luovuttamatta kaistaa. Tässä meillä on vielä paljon tekemistä ja se vaatii pelaajilta suurta henkilökohtaista pelikäsitys ominaisuutta. Olemme kehittyneet ottelukaudella havainnoimaan pelimme ”trikkereitä” eli merkkejä. Kollektiivinen pelaaminen tarvitsee kymmenittäin merkkejä/tilanteen laukaisijoita, jotta monen pelaajan ajoitukset toimisivat samaan tarkoitukseen. Näitä on nyt jo nähtävissä ja niiden vakiintuneeseen määrään olen tyytyväinen.
Ajoittaisista pelillisistä ongelmista huolimatta Gnistanin pistepussi on karttunut tasaiseen tahtiin. Alkukauden 13 ottelusta Keltaiset voittivat 8, pelasivat neljästi tasan ja tappioita vain yksi. Useat alkukauden voitot ovat tulleet kokeneen joukkueen vahvan rutiinin avulla.
Gnistanin vahvuus etenkin kotikentällä on ollut järkähtämätön puolustus. Toppariosasto tiedettiin jo ennen kauden alkua vahvaksi ja se onkin tehnyt oman osuutensa kiitettävästi Marko Koskisen johdolla. Alkukauden viidessä kotiottelussa Gnistan on päästänyt omiin vain kolme maalia, vastaavasti vieraskentällä omiin on mennyt 10 osumaa.
Huolta on aiheuttanut kapea hyökkäysarsenaali, joka on Kron Rexhepin loukkaantumisen myötä entistäkin ohuempi. Teemu Pastila saa ainoana puhtaana kärkipelaajana ison vastuun harteilleen ja ”Pasti” onkin uurastanut alkukaudella isoja minuuttimääriä kärjessä.
Loukkaantumiset ja muut poissaolot ovat värittäneet alkukautta. Kierre oli pahimmillaan kauden alussa. Kotiavauksesta TPV:tä vastaan puuttui peräti 6 miestä loukkaantumisten takia. Alex Antikainen oli pitkään loukkaantuneena sivussa, mutta on sittemmin toipunut pelikuntoon. Sen sijaan Marko Seliniä ja Toni Takamäkeä loukkaantumiset ovat piinanneet koko alkukauden, joten he ovat päässeet vain satunnaisesti kokoonpanoon. Kron Rexhepin kausi on näillä näkymin ohi olkapäävamman takia. Marko Katainen pääsi mukaan vasta kesäkuun peleihin opiskelukiireiden vuoksi.
Uusitalo näkee kehitystä tapahtuneen nimenomaan yksilötasolla:
– Tiukasta otteluohjelmasta huolimatta, pelaajat ovat kehittyneet kauden aikana ja toivottavasti sillä saralla saavutetaan vielä lisää. Esimerkkinä onnistumisesta voidaan pitää sitä, että Keaton Isaksson on tällä hetkellä HIFK:n mukana ja toivottavasti saa liigaminuutteja pian.
Myös Eskelinen on tyytyväinen yksilötason kehitykseen ja tarkentaa, että pelaajien henkilökohtainen kehitys on yksi selkeistä tavoitteista:
– Haluamme, että pelaajat unelmoivat pelaamisesta Veikkausliigassa. Haluavat kehittyä ja mennä eteenpäin urallaan. Tavoitteemme on kasvattaa 1-2 pelaajaa kauden aikana HIFK:n liigaryhmään. Tällä viikolla Keaton Isaksson on siirretty HIFK:n liigajoukkueen mukaan ja on siellä vähintään kaksi viikkoa. Keaton tulee pelaamaan myös siellä ensimmäiset liigaminuutit.
Alkukausi on sujunut suunnitelmien mukaan ja niin manageri Uusitalo kuin päävalmentaja Eskelinenkin ovat syystäkin tyytyväisiä:
– Pelillisesti ollaan edetty tavoitteiden mukaan ja pisteitä on jopa hieman enemmän kuin sopi odottaa. Virallinen tavoite oli olla lohkossa kauden päätteeksi kolmen joukossa ja suunta on juuri sinne.
– Kausi on tuloksellisesti lähtenyt hyvin käyntiin ja pistetilikin on karttunut ihan odotetusti. Paljon ollaan voitettu yhdellä maalilla ja monta peliä on kääntynyt meille vaikka ollaan pelillisesti alisuoritettu. Se on tietenkin hyvähenkisen taistelevan joukkueen merkki.
Gnistanin kausi jatkuu kesätauon jälkeen lauantaina 18.7., jolloin vierasottelussa vastaan asettuu PKKU.

Tilastokatsaus Gnistanin alkukauteen 2015:

Sarjataulukko:

Pelatut ottelut:
26.4. NJS-Gnistan 1-1 (Kokkinen 57′ / Arolinna 8′)
4.5. Atlantis-Gnistan 0-1 (Vuorela 89′ rp)
8.5. Gnistan – TPV 3-1 (Mustonen 34′, Rexhepi 41′, Rexhepi 90′ / Jokinen 73′)
13.5. KäPa – Gnistan 3-3 (Spangar 59′, Valla 73′, Oma maali 85′ / Ahonen 21′, Ahonen 62′, A. Koskinen 86′)
18.5. Gnistan – FC Honka 0-1 (Inutile 62′)
22.5. Gnistan – PKKU 1-0 (Loukola 62′)
29.5. Ilves-Kissat – Gnistan 2-3 (Inapshba 65′, Rasva 90+3′ / Oma maali 42′, Takamäki 54′, Vuorela 83′ rp.
5.6. Gnistan – FC Vaajakoski 3-0 (Vuorela 20′ rp., M. Kauti 75′, Isaksson 90′
14.6. JäPS – Gnistan 1-2 (Nummi 28′ / Vuorela 9′, Oma maali 26′)
17.6. NJS – Gnistan 1-1 (Murtomäki 64′ / M. Koskinen 75′)
22.6. Gnistan – Atlantis 1-1 (Oras 29′ / Wakino 83′)
29.6. TPV – Gnistan 2-3 (Rudi 13′ Korsunov 45′ / Pastila 21′, Hänninen 64′, Isaksson 88′)
5.7. Gnistan – KäPa 1-0 (Jung 57′)
Gnistanin maalipörssi:
4 maalia
Valte Vuorela
2 maalia
Jesse Ahonen
Keaton Isaksson
Kron Rexhepi
Oma maali
1 maali
Antton Koskinen
Janne Arolinna
Marko Koskinen
Matias Hänninen
Milo Jung
Miro Kauti
Pauli Loukola
Riku Oras
Teemu Pastila
Toni Takamaki
Tuomas Mustonen
Varoituspörssi
3 keltaista
Pauli Loukola
2 keltaista
Marko Koskinen
Miro Kauti
Valte Vuorela
1 keltainen
Antti Uusitalo
Niko Tirkkonen
Maalivahdit pelatut ottelut / päästetyt maalit / nollapelit
Atte Otronen 6 7 2
Ville Saikkonen 7 6 2
Suomen Cup:
SUMU77 – Gnistan 0-4 (Rexhepi 48′, Pastila 65′, Pastila 80′, A. Koskinen 85′)
SexyPöxyt – Gnistan 1-2 (Syla 78′ / Rexhepi 65′, Oras 67′)
Gnistan – BK-46 1-2 (Vuorela 57′, Kibona 27′, Jean Silva 42′)
Harjoitusottelut:
3.1. Gnistan – PK-35 Akatemia 5-0 (Orenius 2, A. Koskinen Jouini, Kamberi)
10.1. HIFK – Gnistan 1-0
17.1. Gnistan – BK-46 6-1 (Isaksson 2, Kuqi 2, Woodward, Katainen)
24.1. GrIFK – Gnistan 0-3 (Arolinna, Jouini, Rashten)
31.1. Gnistan – Klubi-04 2-2 (Arolinna, Vuorela)
8.2. Gnistan – FC Myllypuro 2-1 (M. Kauti, Arolinna)
5.3. Gnistan – FC Kiffen-08 3-0 (Isaksson, Tirkkonen, Peltonen)
21.3. Gnistan – ESC 1-0 (Katainen)
11.4. FC Lahti Akatemia – Gnistan 1-0
18.4. FC Futura – Gnistan 0-6 (Selin 3, Isaksson 2, J. Kauti)

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.