Haastattelussa Gnistan-luotsi Erkka V. Lehtola

Gnistan sijoittui kauden 2013 Kakkosen Etelälohkossa toiselle sijalle kolmatta kertaa peräkkäin. Uudella valmennustiimillä ja rajusti uusiutuneella pelaajaryhmällä kauteen lähteneet keltapaidat jäivät lopulta kahdeksan pisteen päähän nousukarsintoihin jatkaneesta tammisaarelaisesta EIF:stä.

Gnistanin päävalmentajaksi vuosi sitten pestattu Erkka V. Lehtola kertoo, että kausi kulki hyvin pitkälti ennakko-odotuksien mukaisesti.
– Osattiin odottaa, että alkukaudesta esitykset ailahtelevat, mutta joukkue on niin laadukas että voidaan silti ottaa pisteitä. Näin siinä tapahtuikin ja vähitellen saatiin paremmin juonenpäästä kiinni. Virheet vähenivät merkittävästi, pelistä tuli laadukkaampaa ja esitykset olivat tasaisempia.
Ennen kauden alkua tavoitteita asetettiin viisi kappaletta: sijat 1-3, hallita pelejä, välttää notkahdukset, kehittää pelaajia ja kehittää voittamisen kulttuuria.
– Kärkikolmikkoon sijoittumisessa onnistuttiin, mutta olisi pitänyt pystyä pelaamaan pidemmälle syksyyn lohkovoitosta, jotta loppukauden pelit olisivat olleet kovempia ja kehittävämpiä. Voittoputkien rakentaminen oli meille todella hankalaa. Sarjan voittajan pitää pystyä voittamaan useampia kuin kaksi peliä putkeen ja meiltä se onnistui vasta kun lohkovoitto oli jo karannut, Lehtola sanoo viitaten syyskuun neljään peräkkäiseen voittoon.
– Syksyn hyvästä vireestä täytyy antaa iso kiitos fyysisestä valmennuksesta vastanneelle Petteri Jaatiselle. Jaksettiin painaa matseissa loppuun asti vaikka panosta ei enää ollutkaan. Myös keväällä oltiin heti kauden alussa fyysikan puolesta hyvässä tikissä.
Lehtolan sisään ajama pallonhallintapeli toimi välillä mallikkaasti, mutta ongelmiakin oli. Korkealta prässänneet vastustajat onnistuivat liian usein sekoittamaan Keltaisten pakan, eikä omasta pelistä tuntunut ajoittain tulevan mitään.
– Hallittiin kyllä yhtä tai kahta ottelua lukuunottamatta palloa, mutta olin varma, että pystytään merkittävästi useammin hallitsemaan matseja selvästi. Ehkä aliarvioin vastustajat, koska yli kahden maalin tekeminen ja matsien tappaminen oli meille tuskaa. Sarjan häntäpäänkin joukkueet kuten LPS ja EsPa olivat vaikeita vastustajia, jotka tekivät hyvin omaa juttuaan.
– Odotin myös, että tietyntyyppiset hyökkäyspään pelaajat olisivat vahvemmin esillä. Kaikista pelaajista ei saatu irti tarpeeksi.

Vaikka uusi pelitapa ei aina tuottanut toivottua tulosta, on Lehtola sitä mieltä, että paras lääke on oman pelin kehittäminen eikä siitä lipsuminen.
– Mulla on iso kynnys lähteä lipeämään omasta pelistä. Haluan ehdottomasti kehittää sitä pidemmälle ja paremmaksi. Tietysti se liittyy pelaajatyyppeihin millaista futista voidaan pelata. Meillä oli tälle tasolle taitava joukkue. Keskeisillä pelipaikoilla oli riittävästi osaamista, että oltaisiin voitu pelata parempaa futista.
Kolmas tavoite, notkahduksien välttäminen, täyttyi varsin hyvin. Varsinaisia notkahduksia, joita uusiutuneelta joukkueelta voisi odottaa, ei oikeastaan nähty, mutta ratkaisun hetkillä jotain jäi uupumaan.
– Elokuun tärkeimpänä viikkona olisi pitänyt pystyä olemaan parempi. Tammisaaresta saatiin piste vaikka oltiin pahasti alakynnessä ja sen jälkeen hävittiin kotona GrIFK:lle. Sitä ennen oltiin kiritty EIF:n etumatka vain kolmeen pisteeseen, mutta sen viikon aikana ratkaistiin lopulta paljon.
Gnistanin pelaajaryhmä uusiutui viime syksyn ja talven aikana paljon. 15 uuden pelimiehen joukossa oli kolme nimeä, Kuusijävi, Lepola ja Selin, jotka siirtyivät Oulunkylään Veikkausliigasta.

– Kun kolme pelaajaa tulee liigasta, niin odotusarvot ehkä nousevat korkealle. Paulin (Kuusijärvi) kausi oli todella vahva, johti omalla esimerkillään ja täytti kapteenin saappaat. Paulin peliä katsoessa näkee heti että ”toi on pelannut ylemmissä sarjoissa”.

– Jaskan (Lepola) tavoitteet kauteen lähtiessä olivat futiksesta nauttiminen ja kunnossa pysyminen. Odotukset olivat siis lähtökohdat huomioiden pienet ja Jaska täytti paikkansa hyvin. Alkukausi meni todella mallikkaasti, mutta kesällä lonkka alkoi taas oireilla ja loppukausi meni penkin alle. Pisteet asenteesta ja tsempistä, harmi ettei kantanut loppuun asti.
– MyPasta mukaan tulleen Marko Selinin kanssa meillä ei homma lähtenyt kulkemaan toivotulla tavalla ja kesäkuussa Marko siirty loppukaudeksi lainalle Käpylän Palloon. Kolmesta Veikkausliigasta tulleesta oli siis lopulta peleissä mukana vain yksi.

Maalivahtikaksikko oli harvoja osa-alueita, joka säilyi ennallaan viime kaudesta. Timo Aaltonen ja Atte Otronen pelasivat sarjapelit lähes puoliksi. Nuori kolmosvahti Kristian Viitanen esiintyi harjoitusotteluissa edukseen, mutta suuntasi kesällä suorittamaan asepalvelustaan.

– Tunnen Timon entuudestaan ja tiedän, että parhaimmillaan hän on sarjan parhaita ellei paras maalivahti. Tällä kaudella nuo odotukset eivät aivan täyttyneet. Rankka päiväduuni varmasti verotti suoritustasoa. Atte puolestaan on tehnyt loistavaa duunia koko kauden, joten pisteet sinne.

Gnistanin puolustus koki talven aikana rankimman muodonmuutoksen. Ainoa edelliselläkin kaudella keltapaitaa kantanut pakki ryhmässä oli ”iki-G” Rami Murto.
– Meillä oli kolme hyvää topparia ja jos kaikki jatkaisivat, oltaisiin super-ilosia. Kaksi nuorempaa kaveria ja Pauli johtamassa kokemuksella. Toni Takamäki pysyi ensimmäistä kertaa moneen vuoteen lähes koko kauden terveenä ja Biran (Jeng) ei aina itsekkään tajua, mitkä saumat hänellä futiksessa olisi.
– Keskikenttäpelaajista täytyy erikseen mainita Antton Koskinen ja Eduardo Rodriguez. Anttonin paikallaoloprosentti oli korkea ja suoritustaso ei enää ailahdellut niin paljon kuin aiemmin Klubissa. Oikeaan suuntaan menossa.
– ”Edulle” aukesi paikka kesken talvikauden, kun Jani Lauretsalo lähti Kotkaan. Olin kuullut paljon hyvää ja ”Edu” valtasikin nopeasti paikkansa keskikentän keskustasta.
– Keskikenttä on yksi alue mihin varmasti tarvitaan ensi kaudeksi vahvistusta
, Lehtola kertoo.
Gnistanin maalinteko on ollut jo useamman kauden yhden miehen harteilla ja kaikki keltapaitojen otteita seuraavat huokaisivat varmasti helpotuksesta, kun Tuomas Mustonen päätti viime talvena jatkaa Oulunkylässä.
– 19 maalia on erittäin hyvä luku. ”Mude” on luotettava, on mukana koko ajan ja pystyy tekemään tulosta. Nyt ymmärrän mikä Gnistan-legenda ja persoona on kyseessä. Olisi hienoa, jos ensi kaudella hiekka pöllyäisi pituushyppymontussa sadannen maalin jälkeen.
– Se on selvää, että tarvitaan ”Mudelle” tukea. Joku muukin joka tekee meille kaksinumeroisen määrän maaleja. Se voi olla toinen kärki tai kymppipaikan pelaaja, se voi löytyä nykyisistä pelaajista tai olla uusi vahvistus, mutta jostain muualtakin niitä maaleja tarvitaan.

Yksi asia minkä Lehtola kertoo yllättäneen oli siviilitöiden ja treenaamisen tasapainottelu. Seuraavaa kautta valmistellessa näistä ongelmista tullaan ottamaan opiksi.
– Aliarvioin siviilitöiden merkityksen kokonaisrasitukseen. Kävi niin, että kun maaliskuussa nostettiin treenitehoja, alkoivat jalat ja into sammua niillä ketkä tekivät pitkää päivää. Ensi kaudella harjoittelun rytmitys täytyy huomioida paremmin. Myös pelikauden aikana.
– Pelaajien kehitystä, yhtä tavoitteistamme, on vaikea arvioida, kun pelaajat tulevat eri lähtökohdista. Joku nuori voi mennä eteenpäin pelkästään saamalla peliaikaa ja sitten on näitä esimerkiksi Veikkausliigaa pelanneita, joille tilanne on täysin eri.
– Se tekee valmennuksesta haasteellista. Osa tarvitsee enemmän ja osa vähemmän. Ylipäätään sitoutuminen joukkueen tekemiseen oli läpi kauden kiitettävä miinus. Loukkaantuneetkin kävivät treeneissä kuntouttamassa itseään, mikä on tällä tasolla hieno juttu. Monet näkivät myös paljon vaivaa sovittaakseen siviiliduunit ja futiksen yhteen.
– Erittäin positiivista oli myös ryhmän joukkuehenki. Kauden jälkeen täytetyissä palautelomakkeissa kaikki kehuivat hyvää joukkuehenkeä, mikä on hieno juttu kun otetaan huomioon, että 11 kuukautta sitten porukkaan tuli todella paljon uusia pelaajia. Amatööriurheilussa se on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista joukkueessa.

Viidennen ja viimeisen kaudelle asetetun tavoitteen, voittamisen kulttuurin luomisen, Lehtola sanoo vievän aikaa. Fair Pay Areenasta ei hetkessä synny pelottavaa paikkaa vierailla.
– Siinä on eniten tekemistä eikä se tapahdu hetkessä. Se vaatii valtavaa syttymistä kotiotteluihin. Kotisaldoa (8-4-2) pitäisi vielä pystyä parantamaan, Lehtola pohtii.
Kauden päättymisestä on vierähtänyt kuukausi. Päättäjäiset on vietetty, tilastot analysoitu ja nyt katseet on käännetty tulevaan kauteen. Kehityskohteita Lehtolalla on jo mielessä.
– Meidän täytyy luoda selkeämpiä malleja miten pelata. Mitä tehdään kun hakataan päätä seinään. Murtautuminen ja maalinteko ovat jalkapallon vaikeimpia asioita ja treenatun jutun vieminen peleihin vaatii aikaa. Väläykset eivät riitä, vaan meidän pitää pystyä tekemään oikeita asioita systemaattisemmin ja useammin. Tässä mielessä myös valmentajan on pystyttävä parempaan.
– Helpoin tapa kehittää joukkuetta on yksinkertaisesti saada parempia pelaajia, mutta sen varaan ei voida laskea mitään, vaan täytyy tehdä paremmin hommia treenikentällä.
– Vuosi sitten kun lähdin mukaan ja sovittiin kahdesta vuodesta, oli selvää, että ensimmäinen vuosi pitää jo toimia hyvin, mutta se on kuitenkin rakentamista. Tuleva kausi on koko ajan ollut omassa päässä ”se” vuosi.
– Toivottavasti saataisiin jatkaa nykyisen joukkueen rungon kanssa, eikä tarvitsisi aloittaa nollista. Haluaisin asettaa vielä korkeamman ja rajumman tavoitteen, mutta se vaatii että meillä on joukkue, jolla se voidaan toteuttaa. Lähiviikkoina tai kuukausina nähdään mikä on tilanne ja mihin on saumoja.
– Kilpailu pääkaupunkiseudulla kovenee jatkuvasti. Täällä on kolme Ykkösen joukkuetta, FC Espoo ja FC Myllypuro nousivat ja KäPa panostaa enemmän ja enemmän. Meidän pitää olla varpaillaan ja pystyä parantamaan omaa toimintaamme. Se vaatii hereillä oloa koko organisaatiolta.

Gnistan lähti menneeseen kauteen Kakkosen tasolle poikkeuksellisen kovalla valmennustiimillä. Lehtolan lisäksi remmissä olivat Pasi Hyyhö, Mika Kokko ja fyysinen valmentaja Petteri Jaatinen. Hyyhö jättäytyi pois kesken kauden ja Jaatinen siirtyy HJK:n 01-syntyneiden valmentajaksi.
– Valtava kiitos Asko Murrolle, joka mahdollisti tällaisen valmennustiimin sekä niille jotka sitä työtä ovat tehneet. Nämä on juttuja, jotka vaikuttavat paljon valmentajan fiilikseen. Se, että vaistoaa seuran halun mennä eteenpäin ja on riittävät resurssit käytössä.
– Haluan kiittää myös huoltaja Paavo Kyröä, hieroja Assi Kaukasta sekä fysio Matti Ilanderia, jotka ovat olleet erittäin tärkeitä taustatiimissä. Väitän, etteivät nämäkään ole ihan tavallisia resursseja Kakkosessa. On hienoa, että myös Asko ja Markus Krabbe ovat olleet koko kauden ajan tiivisti lähellä joukkuetta. Tämän tiimin kanssa on ollut todella kiva tehdä töitä
, Lehtola päättää.
Uuteen kauteen valmistautuvan FC Gnistanin syksyn ensimmäisistä treeneistä ja testijaksosta tulossa tietoa lähipäivinä. Pysy kuulolla!

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.