Todelliset taistelupisteet Salosta

Perjantai-iltana Salossa nähtiin tapahtumarikas Etelälohkon kärkiottelu, kun Gnistan saapui Salon Palloilijoiden vieraaksi. Erittäin kosteissa olosuhteissa pelattu kamppailu päättyi lopulta koko toisen jakson yhden miehen vajaalla pelanneiden keltapaitojen 1-2 vierasvoittoon.

Ennen ottelua oli epävarmaa pystytäänkö Salossa pari päivää jatkuneiden sateiden takia pelaamaan nurmella vai joudutaanko taisto siirtämään tekonurmelle. Päätös oli lopulta pelata suunnitellusti nurmella, joka oli kuitenkin varsin kosteassa kunnossa. Erityisesti katsomon puoleisen sivurajan lähistö oli yhtä suurta lammikkoa, joka aiheutti useampaan otteeseen yllättäviä tilanteita pallon pysähtyessä kuin seinään.
Gnistan jatkoi hyvin pitkälti samalla kokoonpanolla, jolla Klubi 04 kaatui viime sunnuntaina. Ainoat muutokset olivat Pauli Kuusijärven paluu avaukseen Toni Takamäen tilalle, sekä Atte Otrosen astelu maalille. Timo Aaltonen oli joutunut tuntia ennen matsia jäämään sivuun avauskokoonpanosta vamman takia.
SalPa aloitti ottelun vahvasti iskemällä heti painetta Gnistanin puolustajille. Taktiikka tuntuikin toimivan, sillä kova paine poiki pahoja harhasyöttöjä litimärän kentän oikkuihin totuttelevilta keltapaidoilta. Kellossa olikin vain 6 minuuttia, kun SalPa sai vapaapotkun hyvästä paikasta ja matala veto painui läpi ruuhkan Aten käsien kautta verkkoon. Linjamies nosti kuitenkin lippunsa pystyyn paitsion merkiksi kotikatsomon vahvasta protestoinnista huolimatta.
Kovin kauaa salolaisyleisö ei joutunut ensimmäistä osumaa odottamaan. 14 minuutilla SalPan paras maalintekijä Antti Hakala vapautettiin oikealta laidalta ja hyökkääjä sijoitti pallon varmasti takakulmaan. Tällä kertaa puolestaan keltapaidoilla oli asiaa linjatuomarille, mutta protestit kaikuivat kuuroille korville ja kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon.
Tappioasemaan joutuminen tuntui olevan se piristysruiske mitä Gnistan tarvitsi. Syötöt alkoivat löytämään yhä enemmän omia miehiä ja pallonhallinta siirtyi vieraille. Maalipaikoilla ei kuitenkaan herkuteltu ja SalPa iski vaarallisesti vastaan pallon saadessaan.
Edu Rodriguez pääsi kertaalleen kiinni puolustuksen selustaan lähetettyyn korkeaan syöttöön, mutta ensimmäinen kosketus toimitti pallon suoraan SalPa-maalia vartioineen Ereladi Gjondedajin näppeihin. Viisi minuttia ennen taukoa Edu oli puolestaan järjestelijänä lähettäen Samuli Markkaselle tarkan syötön, jota ”Sampe” ei kuitenkaan onnistunut ohjaamaan ohi Gjondedajin.
Gnistan onnistui lopulta iskemään ansaitun tasoituksen loistavaan saumaan minuutti ennen taukoa. Märkä ja liukas kenttä yllätti SalPa-vahti Gjondedajin, joka yritti purkaa osuen palloon vain puolittain. Markkanen oli ensimmäisenä hereillä kirmaten irtopalloon ja siirtäen sen tyhjään maaliin.
Näkymät toiselle jaksolle kuitenkin heikkenivät pahasti vain hetkeä myöhemmin. Keltaisten oikea pakki Astrit Kabashi sai erotuomarilta toisen keltaisen kortin ja passituksen kohti pukukoppia etuajassa. Seuranneesta vapaapotkusta SalPa oli vielä lähellä siirtyä heti johtoon, mutta Pauli Kuusijärvi esti varman maalin venymällä läheltä tulleen laukauksen eteen viime hetkellä.
Gnistanilla oli siis edessä 45 minuuttia taistelua miehen vajaalla. Rodriguez otti Kabashin oikean puolustajan tontin ja Ville Spangar sekä Jaakko Lepola jatkoivat uurastusta keskikentällä.
Kotijoukkue pystyi ottamaan pallonhallinnan vähemmän yllättäen itselleen ja yritti hyödyntää miesylivoimaansa. Syvällä omalla alueella pitkiä jaksoja puolustaneen Gnistanin taisteluilme oli kuitenkin koko joukkueen osalta hienoa katsottavaa. Erityisesti tuttuun tapaan ympäri kenttää taistellut Edu, sekä valtavan määrän työtä keskikentällä tehneet Spangar ja Lepola onnistuivat pala palalta syömään salolaisten uskoa. Täydet pisteet ansaitsi myös toisella jaksolla hienosti pelannut puolustus, jonka keskustassa dominoivat Kuusijärvi ja Biran Jeng.
Toisessa päässä kenttää Samuli Markkanen jatkoi vahvoja otteitaan. 54 minuutilla ”Sampe” leikkasi röyhkeästi vasemmalta laidalta keskustaan ja laukoi, mutta Gjondedaj oli hereillä ja torjui vedon kulmaksi.
60 minuutilla Erkka V. Lehtola komensi kaksi vaihtoa. Toni Takamäki tuli Miro Kautin tilalle ja Tuomas Mustonen Samuel Woodwardin paikalle kärkeen. Takamäki siirtyi Kuusijärven rinnalle keskuspuolustukseen, Jeng oikeaksi pakiksi ja Rodriguez keskikentän oikealle puolelle.
Vaihdot onnistuivat mainiosti. Takamäki vahvisti puolustusta entisestään, ”Mude” toi kärkeen lisää energiaa prässäten salolaispuolustusta armottomasti ja Edu vapautui taistelemaan palloista lähemmäs SalPan kenttäpuoliskoa.
Vain hetki vaihtojen jälkeen Gjondedaj haparoi maalillaan jälleen. Höyryjunan lailla päälle paahtanut Mustonen pakottaa molarin tulemaan alueeltaan ulos vastaan. Epäonnistunut purku päätyy suoraan oikealle laidalle Rodriguezille, joka ottaa muutaman askeleen ja ampuu pallon 25 metristä takaisin maalilleen pakittaneen Gjondedajin yli verkkoon. Pieni vieraskannattajajoukko räjähtää ja alivoimalla pelaava Gnistan siirtyy epäuskoisen salolaisyleisön edessä 1-2 johtoon.
Tappiolle ylivoimalla joutuminen näytti rapistaneen SalPan uskoa entisestään. Gnistanin vahvasti pelannut puolustus selvitti tilanteet suurimmaksi osaksi vaivatta eikä Atte Otronen maalillaan joutunut kunnolla paineen alle. Yhden kovan laukauksen ja muutaman korkean keskityspallon Atte hoiti varmasti.
Lopussa paremmat maalipaikat ovat hieman yllättäen keltapaidoilla. Mustonen pääsee kurottamaan yli maalin Spangarin korkeasta pystysyötöstä ja Gjondedaj torjuu Jaakko Lepolan matalan laukauksen kulmaksi.
Lopulta helpottava päätösvihellys päättää SalPan kirin ja pisteet matkaavaat hienon taistelun jälkeen Oulunkylään. Samalla Gnistan harppaa salolaisten ohi taulukossa kakkoseksi. Ensi viikolla on jälleen vuorossa kova kärkikamppailu, kun tammisaarelainen sarjakärki EIF saapuu Fair Pay Areenalle keskiviikkona.
Gnistanin valmentajaa Erkka V. Lehtolaa lämmitti omien asenne ja taistelu vaikeassa tilanteessa.
– Helppo olla ylpeä pelaajista. Voittaminen kaiken tapahtuneen jälkeen osoittaa sellaista luonnetta, mitä tässä(kin) sarjassa pärjääminen edellyttää.
– Haasteita riitti: Vetinen kenttä. Kaksi nollaa putkeen pitäneen Timon jääminen pois avauksesta tunti ennen matsia. Nihkeä alku. Assen ulosajo ja reilu puoliaika vajaalla, Lehtola listaa.
– Vielä kerran: upea taistelu koko joukkueelta. Jätkät ostivat vajaalla pelaamisen logiikan, ja vaihdot tukivat tavoitteen täyttymistä. Onnistujia oli tänään listaksi asti. Mielestäni Jaskan panos keskikentällä oli ratkaiseva, hänen kykynsä pitää palloa ja syöttää sitä eteenpäin toi meidät ekan jakson vaikean alun jälkeen takaisin peliin.

SalPa 1-2 FC Gnistan

Maalit:
SalPa: Hakala 14′
Gnistan: Markkanen 44′, Rodriguez 62′
Varoitukset:
SalPa: Uotila 37′, Kryssi 82′
Gnistan: Kabashi 27′ & 45+1′, Kuusijärvi 56′, Lepola 75′
Ulosajot:
SalPa: –
Gnistan: Kabashi 45+1′
Gnistan: Otronen, Kabashi, Kuusijärvi, Jeng, Murto, Lepola, Rodriguez, Spangar, M.Kauti (Takamäki 59′), Markkanen (Vesterinen 89′), Woodward (Mustonen 61′)

Tilatessasi uutiskirjeen saat Gnistanin tuoreimmat suoraan sähköpostiisi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota käyttäjille paremman käyttökokemuksen.
Lue lisää.